2 januari 2018

SVERIGETOPPLISTAN v 52 Wham! vann julloppet 2017

Årets sista listor blev en nästan total uppvisning i julmusik. Högst på singellistan hamnade julen 2017 Wham! med Last Christmas [Columbia/Sony] med Triad som svensk topp i form av Tänd ett ljus [Parlophone/Warner] som femma. Inte heller albumlistan bröt mönstret med Lasse Stefanz som återvändande etta med Country Winter Party [Mariann/Warner].

Veckan innan jul bröt Eminem den totala juldominansen genom att gå in som 1 med River feat Ed Sheeran [Aftermath/Universal], Den faller nu till plats 3 medan just Ed Sheeran är kvar som 2 ihop med Beyoncé i Perfect Duet [Atlantic UK/Warner].

I övrigt är det jul nästan överallt på singellistorna, inklusive 18 titlar av topp 20, samtliga topp 20 på Heatseeker och nio av tio hetaste svenska låtarna. Den som ”störde” där är Chris Kläfford med plats 10 för Treading Water [Universal/Universal].

Mer jul: Michael Bublé har i Christmas [Reprise/Warner] skapat den moderna tidens populäraste julalbum, detta år slutade den som 3. Motsvarande svenska tillskott till julklassikerna är Peter Jöbacks Jag kommer hem igen till jul [Columbia/Sony] som 2017 nådde till plats 7.

Malena Ernman avrundade även detta år med en juletiketterad dubbeletta på den klassiska listan. Högst igen nådde I decembertid [Roxy Recordings/Sony]. Att fråga om Julbrasan [Outpost/Naxos] toppade årets sista DVD-lista är som att upprepa klyschan: har påven lustig hatt?

De som bryter mönstret är Så mycket bättre – säsong 8 [Playground/Sony], som är kvar i topp av samlingslistan och dessutom toppar fysisk försäljning. Liksom rapparen Tyler The Creator som med Flower Boy [Columbia/Sony] toppar vinyllistan.

Med det säger listredaktionen: god fortsättning, räkna med att det hänt saker med listorna nästa vecka.

Alla fakta om listorna finns som vanligt på www.sverigetopplistan.se

Lars Nylin