Nyheter 5 december 2017

ORGANISATION 4,5 miljoner i Stimstipendier

Varje år delar Stim ut stipendier till musikskapare inom alla musikgenrer. 2017 får 108 personer dela på 4,5 miljoner kronor. Nästan varannan stipendiat är en kvinna i en annars mansdominerad bransch. Bland mottagarna finns bland annat Jenny Wilson, Systrarna Vaz och Adam Tensta.

– Stipendierna är en del i Stims musikfrämjande uppdrag och syftar till att säkerställa återväxt och mångfald i svensk musik. Vår bransch är extremt mansdominerad och därför är det positivt att så många kvinnliga låtskrivare och tonsättare har kvalificerat sig som stipendiater, säger Karsten Dyhrberg Nielsen, vd på Stim.

Bland Stims alla anslutna är bara 20 procent kvinnor, men av stipendieansökningarna var 31 procent kvinnor och det är 46 procent kvinnor bland mottagarna av 2017 års stipendier. Aldrig förr har så många musikskapare sökt stipendier från Stim, hela 1 742 personer har skickat in en ansökan, vilket går att jämföra med fjolårets 1 333. Stipendierna delas ut 5 december på Stim Music Room på Debaser i Stockholm.