16 november 2017

4 SNABBA Katia Mosally och Anders Lindberg/Universal Music

Den amerikanska artisten NF har fått sin första internationella platinaskiva, för framgångarna i Sverige med Let You Down. Sverige är första landet att breaka låten och nu sprider sig framgångarna. Vi bad Anders Lindberg och Katia Mosally på Universal Music att berätta mer.

När hörde ni Let You Down första gången och hur gick tankarna och samtalet då?

– Spotify hörde av sig till oss och berättade om en ny låt som de testat och som visade riktigt bra resultat. NF har varit signad som artist till Capitol Records i flera år, men hans fans varit nästan uteslutande i USA. När vi blev uppmärksammad om dessa tidiga tecken började vi skapa content och kommunikation kring låten. På bara några dagar tog sig Let You Down in bland de Topp 200 mest populära låtarna på Spotify och klättrade snabbt uppför topplistan. Sverige var först i världen med att nå denna framgång på listorna, det resultatet spreds sig både bland Universal-kontor och Spotify-teamen runt om i världen.

På sociala medier tackar ni Spotify-teamet för framgångarna. Hur har samarbetet sett ut?

– Detta är en succé som Spotify-teamet i Sverige startade och sedan tagit vidare i världen. De har verkligen visat hur man kan ta en låt med en ny artist och göra den till en världshit – Let You Down är nu topp tio på den globala topplistan. Det var en person i svenska Shows & Editorial-teamet som hittade låten i en mindre spellista, gillade den och började testa den i större spellistor där användarna visade att de verkligen gillade låten. Från vårt håll har vi ökat exponeringen och medvetenheten kring låten på andra plattformar som lett in till Spotify.

Har har NF själv reagerat?

– Han är superglad! NF var i Sverige tidigare i veckan och besökte Spotify för att tacka för stödet och för början på en succé för Let You Down runtom i världen. Det har tidigare gått riktigt bra för NF i USA och han har legat etta på albumlistan där, men den succén har aldrig riktigt tagit sig utanför USAs gränser förrän nu och det är tack vare streamingen och hur gränsfri den är.

Hur går det i övriga länder, sprider sig framgångarna?

– Det går väldigt bra. Den ligger Topp 5 i Tyskland, Topp 10 i Australien samt Topp 15 i både USA och UK. Let You Down har just nu över 90 miljoner streams runtom i världen.

Christel Valsinger

Från vänster:  Anders Lindberg, Josefin Bergquist, Niklas Torsell, Katia Mosally, Per Sundin, NF, Felix Lignell, Mika Yngwe, Amanda Jensen, Samuel Arvidsson, Lina Kellgren och Frida Bergh.