31 oktober 2017

4 SNABBA Ben Malén/med ny skivetikett

I våras lämnade Ben Malén över Telescopes förlagskatalog till Kobalt. Nu får vi mail om något som kallas #InstaPunk och budskap som ”Age is rage. Youth is boring.”  Vi tog kontakt för 4 SNABBA. 

Mellan åren 1976 och 1978 köpte Ben Malén nästan alla plattor som gavs ut som etiketterades ”punk”. The Ramones blev för honom vad han förmodar är att ”möta gud” för en troende. Han insåg att möjligheterna låg i idén och energin och inte i de tekniska färdigheterna. Den bakgrunden har betydelse för det han gör nu.

Vad är #InstaPunk?

– #InstaPunk UnLtd är en samlingplats för en dogma som säger att du inte behöver mer än 90 sekunder för att komma till poängen. #InstaPunk UnLtd  är också en plattform för nästa revolt av samma generation. Age is Rage! Världen känns uppochner från ett 50+ perspektiv. Den unga generationen verkar sakna energi och har uppslukats av diverse varumärkeslojaliteter. Det är mer logiskt att starta ett punkband som en ifrågasättande 56-åring än som konform 16-åring smyckad med vuxenattribut. Dessutom lyckades vi med det vi lovade förra gången, 1976, destroy&anarchy…titta på världen, den är i full brand. Så, vi måste revoltera igen för att påminna om att man måste revoltera med jämna mellanrum och för att få lite ordning på allt innan vi går och lägger oss för gott!

Rösten bakom The Old låter bekant. Är det du? Vilka mer? 

– The Old är mitt nya band, ja, vi är, vad man skulle kunna kalla, ett ”open source” band. Det vill säga, det är bra om jag är med som skriver och sjunger. På inspelningarna är det A Little Old – bas, Tall Old – trummor och Reilly Old – svåra gitarrer. Själv spelar jag de enkla gitarrerna (komp) och sjunger samt skriver låtarna. Eftersom samtliga medlemmar är ca 56-åriga män med omfattande yrkeskarriärer så gör vi en kallelse bland vänner och bekanta inför varje spelning och de som kan den gången får vara med, därav ”Open Source”. Regeln är att på trio måste vi sammanlagt vara minst 150 år. The Old sjunger livfulla låtar om döden, skilsmässor, världens undergång och andra aktuella ämnen för oss som har mindre kvar.

Har du lämnat förlagsverksamheten bakom dig? 

– Tvärtom faktiskt. Vi har precis dragit igång The Bank i Sverige. Moderbolaget The Bank finns i Danmark och har existerat i tre år. Grundat av Jacob Sörensen (Copenhagen Records) och Ole Norup. The Bank omfattar skivbolag, förlag, management och bokning och i Danmark är man framgångsrika och representerar ett antal spännande artister såsom Hugo Helmig och Nephew. Ambitionen är att bli det Fjärde bolaget. Det vill säga finnas i Danmark, Sverige, Finland och Norge.

– I Sverige jobbar Fredrik Zmuda som Senior A&R Manager på förlaget, Saba Timothy, management ansluter vid årsskiftet och Ben Malén blir VD och Head of A&R under början av nästa år. Stereoscope finns kvar men blir ett renodlat skivbolag framöver.

Vad händer framöver på etiketten?

– #InstaPunk UnLtd som label handlar om låtar som är max 90 sekunder och som inte får handla om lycklig kärlek. Vid sidan av The Olds kommande releaser har vi ett antal band, artister och lösa konstellationer som kommer att släppa på labeln inom kort. Vi har också ett antal andra spännande projekt på gång bla en podd om ”punk, politik, döden och samlevnad” och lite andra saker som vi tror är spännande för människor över 40. Kanske också för de under…

 Christel Valsinger