17 augusti 2017

TV Intensiv musikhöst i SVT

Ebbot på skärgårdsresa, First Aid Kit tolkar Cohen, Jills Veranda, porträtt av Loreen, dokumentär om proggbolaget Nacksving, liksom en ny omgång av Hitlåtens historia. När SVT presenterar höstens program innehöll det en hel del musik.

Ebbot tar oss med på en musikalisk resa

TS Westkust, med tolkningar du aldrig hört förut. Kapten på båten är Ebbot Lundberg. I varje avsnitt bjuder han ombord tre artister som var och en har med sig ett soundtrack som är starkt kopplat till en viktig händelse i livet.

Resan startar i Göteborgs södra skärgård och fortsätter sedan norrut mot Smögen via nya hamnar varje vecka. Serien bjuder på samtal om toppar och dalar i livet och mynnar ut i laddade framträdanden. Det blir spontana spelningar på oväntade platser och varje avsnitt avslutas med en konsert där alla artisterna tar plats på scenen inför publik.

Artisterna som bjuder på tolkningar av sina favoritlåtar i Ebbots ark är Miriam Bryant, Veronica Maggio, Kapten Röd, Ane Brun, Tommy Körberg, Loreen, Adam Pålsson, Joy M’Batha, Lasse Holm, Per Andersson, Loney Dear, Rebecca & Fiona, Ola Salo, Hurula och Annika Norlin.

Ebbots ark

Start: söndag 17 september kl 20.00

Fem avsnitt

 

Jill tillbaka i countryns huvudstad

I tredje säsongen av Jills veranda bjuder Jill Johnson in Mia Skäringer, Lisa Nilsson, Dregen, Maxida Märak, Erik Lundin och Ana Diaz till countryns huvudstad Nashville.

Jills veranda

Start: onsdag 15 november kl 21.00

Sex avsnitt

 

First Aid Kit hyllar Leonard Cohen

När Leonard Cohen gick bort i november 2016 bestämde sig First Aid Kit-systrarna Klara och Johanna Söderberg att göra en hyllningskonsert till sin idol. De har samarbetat med skådespelare ur Dramatens ensemble och bjudit in gästartister som Annika Norlin, Frida Hyvinen och Loney Dear i en alldeles säregen föreställning på stora scenen på Dramaten i Stockholm.

– Sedan vi började med musik för tio år sedan har Leonard Cohen varit en ständig källa till inspiration. Han var en helt enastående låtskrivare. Hans språk är unikt. Varje rad, varje ord är meningsfullt, säger First Aid Kit i ett pressmeddelande.

 

Who by fire? First Aid Kit tolkar Cohen på Dramaten

Sänds i Kulturstudion lördag 10 oktober kl 20.15

 

Möte mellan romsk musik och svensk pop

Musikens språk vet inga gränser. Romsk musik möter svensk pop när två artister med olika bakgrund möts. Progranmets idé är att de medverkande har en vecka ihop att skapa något unikt och därefter ska de framföra verket tillsammans.

Medverkande artister är bland andra Oscar Zia, Kristin Amparo, Martin Stenmark, Svarta Safirer, Tanja Hagert och Bahtale Roma.

Tillsammans/Ketanes

Start: tisdag 29 augusti kl 22.15

Sex avsnitt

 

Konsertkväll med Kronos Quartet

San Fransisco-baserade Kronos Quartet, som belönats med både Polar Music Prize och Grammys, är en av världens mest inflytelserika stråkkvartetter.  De har spelat med artister som David Bowie, Tom Waits och Nine Inch Nails. Kvartetten har också en mängd djupgående samarbeten bakom sig, inte minst med minimalistiska ikoner och tonsättare som Terry Riley, Steve Reich och Philip Glass.

Under konsertkvällen från Uppsala konsert & kongress spelar Kronos bland annat George Crumbs Black Angels och uruppför ett nytt verk signerat den svenska kompositören Karin Rehnqvist.

Kronos-kvartetten

Sänds lördag 23 september kl 19.30

 

Hitlåtens historia: Lalehs låt tröstade ett helt land i sorg 

Den åttonde säsongen av Hitlåtens historia kliver in på bästa sändningstid och sätter fokus på några av våra absolut största svenska hits. Ifrån 1975 med Harpos ”Moviestar” till 2015 och Zara Larssons superhit ”Lush Life”.

Varför kallade Europe ”The Final Countdown” för ”The Final Breakdown” under inspelningarna? Hur hamnade Emilia på skolschemat i Kina? Hur blev en refuserad remix Zara Larssons stora lycka?

Och så var det låten Laleh aldrig verkade få klar, men när den väl blev klar så kom den att trösta ett helt land i sorg.

Hitlåtens historia

Start: onsdag 23 augusti kl 21.00

Sex avsnitt

Musiker från andra länder tolkar kända svenska hits

I Folkets musik tolkas kända svenska hitlåtar av musiker med rötter i andra länder. Programledaren Kodjo Akolor hittar och sammanför artisterna med svenska stjärnor som Ola Salo, Mikael Wiehe, Loreen och Bo Kaspers Orkester.  Det blir allvarligt roligt och känslosamt när de möts för att prata om låtarnas betydelse och framför sin version av låten. Som när den egyptiske frihetssångaren Ramy Essam från Tahrirtorget framför sin cover av Euphoria för Loreen.

Folkets musik

Start: onsdag 4 oktober kl 21.30

Sex avsnitt

 

Loreen in på livet i ny dokumentär

I två år har Bengt Norborg, till vardags utrikesreporter på SVT Nyheter, följt sångerskan och låtskrivaren Lorine Zineb Nora ”Loreen” Talhaoui. De två möttes första gången 2013 i Afghanistan, fick bra kontakt och något år senare togs beslutet att göra den här dokumentären. I filmen får vi följa med hem till Loreens mamma Choumicha i Västerås men också till släkten i hembyn i Marocko, där hon bland andra träffar sina morbröder. Filmen innehåller flera djupintervjuer med Loreen, som ger en mer sammansatt bild av vad hon vill med sitt liv tiden efter Melodifestivalen och Eurovision Song Contest.

Livet enligt Loreen

K special fredag 8 september kl 20.00

 

Nacksving – proggens superentreprenörer

Det medlemsägda skivbolaget Nacksving från Göteborg var proggrörelsens superentreprenör som fanns med i alla sammanhang: från legendariska Tältprojektet 1977 till bombhot och braksuccé med ANC-galan 1985.  Medverkande bland andra Tommy Rander, Tomas Ledin, Mia Gerdin, Bernt Andersson, Christina Molander och Johannes Leyman. En film av Mattias Lindeblad.

Barn av vår tid

Sänds i Kulturstudion lördag 14 oktober kl 19.00

Lars Nylin