15 augusti 2017

4 SNABBA Bobo Ericzén/TV-tokig

TV-mannen Bobo Ericzén har nått en stor och trogen publik för sina program om båt- och biltokiga. Men han började TV-karriären med musik och återvänder ständigt. Nu finns ännu ett exempel på SVT Play, Gitarrtokig om gitarrbyggaren David Sundberg, med Mauro Scocco med på ett viktigt hörn.

Hur kom det sig att en gitarrtokig dyker upp bland alla dina båt- och biltokiga?

– Jag gör reportage-tv-program om passionerade, begåvade människor som jag  är nyfiken på, ofta har både människor och tema ett stort mått av kreativitet. Eftersom musik var min första – och är det än idag – passionerade kärlek – och hantverk i alla former också varit ett stort intresse, så var det helt naturligt att göra ett Gitarrtokig när Mauro Scocco berättade om David Sundberg.

Har du mer musikprogram på gång?

– Den 22 augusti går dokumentären Den långa vägen till Coachella där jag porträtterar techno-DJ-stjärnorna Adam Beyer och Ida Beyer som turnerar jorden runt med sina tre döttrar, 2, 4 och 6 år gamla. USB-minnen med setlists, babybjörn och Sempervälling. Supercoola Techno-DJ:s och svenska superföräldrar.

Om du måste välja en favorit av alla dina inslag och program om musik genom åren?

– De tre programmen om The Cardigans. Ola Håkansson ringde mig när han precis hade skrivit kontrakt och sa att jag borde följa dem, det skulle bli något stort. Att jag sen fick följa dem och deras utveckling som musiker och individer under nästan 10 år var fantastiskt. Förutom det så är det mest spännande programmet det som inte är klart; om EST. Jag gjorde ett reportage om Esbjörn, Dan och Magnus när de repade i en källare vid Skanstull i samband med att de skulle släppa sin första platta som trio och sen följde jag dem hela vägen. När Esbjörn gick bort höll vi på att göra klart inspelningen för en större dokumentär, men den har jag fortfarande inte klippt. Men den kommer!

Vad händer i övrigt i höst?

– Filmar sista månaderna på en dokumentärserie om Lars Norén som vi påbörjade på Gotland 2007. Det är 1000 timmar som ska fogas ihop till något ett lite mer hanterbart format.

Gitarrtokig finns på SVT Play till 12 oktober.

Lars Nylin