FÖRLAG Cosmos Music Camp hoppas ändra statistiken

Nyheter

Vid den senaste Melodifestivalen var av de totalt 80 låtskrivarna endast 18 kvinnor. De senaste två tävlingarna har ingen låt haft enbart kvinnliga kompositörer. Det här hoppas Cosmos Music Camp kunna ändra på. 

Förra veckan arrangerade Cosmos Music Camp i Cosmos Music Publishings sju studios på Bysistorget i Stockholm. Hela 54 låtskrivare och producenter deltog under sju dagar i totalt 35 olika sessions med målet att skriva låtar till nästa melodifestival. Campet gjordes i samarbete med Upfront Producer Network (ett nätverk för kvinnliga musikproducenter) samt med låtskrivare från andra förlag, som Sony/ATV, Warner Chappell och Universal Music Publishing.

En av de medverkande, Dajana Lööf – låtskrivare, producent och artist – skrev efteråt på sin instagram om campet:

- Borde egentligen vara helt slut för jag har knappt sovit något men är helt upprymd och fylld av energi efter avslutat camp. Första campet i Sverige, kanske i världen med bara kvinnliga producenter och låtskrivare. Så sjukt mäktigt. SVT var där. DN var där. Billboard ringde. Alla ville vara med. Jag fick chansen och är otroligt tacksam och glad för alla fina människor jag mött och grymma sessions jag haft. Tack.

På campet fanns såväl nya talanger som mer erfarna låtskrivare och producenter på plats, som exempelvis Maria Andersson, Vanessa Liftig, Rebecca & Fiona, Maria Marcus, Märta Grauers, Adrijana och Julia Adams.

I senaste Melodifestivalen var 56 % av låtskrivarna debutanter, en positiv siffra. Däremot var det endast 18 kvinnor av de totalt 80 låtskrivarna. Dessutom har det inte funnits något bidrag med endast kvinnliga upphovspersoner de senaste två åren. En förhoppning hos arrangörerna för Cosmos Music Camp är att bidrag från campet kan kvala in till Melodifestivalen och ändra på den nedslående statistiken.

Lars Nylin

Annons

Annons

Annons