Spotify förnekar fejkakter

Nyheter

I en serie uppmärksammade artiklar hävdar den respekterade branschsajten Music Business Worldwide att fejkakter förekommer flitigt i Spotifys spellistor. Spotify förnekar bestämt i ett uttalande.

Det var förra hösten som MBW första gången skrev om akter som enligt sajten endast förekommer i spellistesammanhang, som på Spotifylistor som Sleep och Ambient Chill. Förra veckan rapporterade amerikanska Vulture om saken och ämnet har sedan blivit sommarens kanske hetaste branschdiskussion. På måndagen följde MBW upp med att lista 50 exempel och sedan även avslöja producenter bakom vissa akter i sammanhanget, akter som har miljoner streams utan att ha annan närvaro än just i spellistor. https://www.musicbusinessworldwide.com/spotify-denies-its-playlisting-fake-artists-so-why-are-all-these-fake-artists-on-its-playlists/

I ett uttalande först publicerat av Billboard förnekar Spotify att tjänsten skulle ha beställt verken och medvetet promotat dem: ”We do not and have never created ‘fake’ artists and put them on Spotify playlists. Categorically untrue, full stop. We do not own rights, we’re not a label, all our music is licensed from rights holders and we pay them – we don’t pay ourselves” skriver Spotify.

De senaste dagarna har ämnet bevakats av breda medier världen över inklusive BBC. http://www.bbc.com/news/technology-40557094

Lars Nylin

 

Annons

Annons