13 juni 2017

PÅ JOBBET MED Dan Karlström/Warner Chappell Music Scandinavia

Dan Karlström jobbar med låtskrivare och producenter mot den internationella marknaden. På kontoret har han egen kaffebryggare och skippar artistmerchen för en IFK Norrköping-vimpel.

Vad är ditt jobb? 

– Jag jobbar på Warner/Chappell Music Scandinavia med låtskrivare och producenter från Sverige Norge och Danmark. Min titel är ”Senior International Creative Manager, A&R” vilket innebär att jag arbetar med våra writers mot den internationella marknaden, med absolut överlägset störst fokus på den amerikanska marknaden. Arbetet är väldigt varierat beroende på person och situation, men framöverallt – otroligt, otroligt kul. Och hektiskt.

 Vad är det första du gör på jobbet på morgonen?

– Tar en stor kopp kaffe med mjölk från den nyinköpta Moccamasterbryggaren – ärligt, kaffemaskinen på WMG är under all kritik. Oftast har jag redan gått igenom nattens mail-skörd under frukosten/transporten till jobbet, så jag brukar inleda med att lyssna igenom all ny musik som inkommit. Sen brukar jag lägga upp någon sorts plan för dagen – som ändå aldrig hålls – och kolla igenom vilka möten jag har och förbreda mig för dem.

 Artistmerch som syns på ditt kontor/skrivbord? 

– Nä, jobbar inte så. Men har en IFK Norrköping-kopp samt vimpel som sitter uppe!

När du inte är på kontoret, var är du då? 

– Jag reser väldigt mycket, främst till USA och England, samt de övriga nordiska länderna. Så i taxis, på hotellrum och olika kontor, antar jag. Sen självklart i de olika upphovsmännens studios!

Hur lyssnar du på musik på jobbet?

– Oftast med väldigt stark volym i mina monitorer. Annars i mina B&W Hörlurar eller genom MacBook högtalarna.

Vad lyssnar du helst på just nu?

– Alltså en hit är alltid en hit, oavsett i vilken genre det är. Är väldigt bred, tror jag.
ÄR väldigt svag för det mesta som Felix Snow producerar, samt det mesta som Wolf Cousins gör. De är bäst i världen.

– Jag gillar inte särskilt mycket musik som är skapad före typ Max Martin. Blir alltid mobbad av mina kompisar när man kör typ musikquiz och sånt för att jag är helt blank i allting före 1998, och det stämmer ju typ.

När är jobbet som bäst? Som sämst?
– Alltså, när man har framgång med t ex stora låtar, bra låtar, någons personliga utveckling eller roliga samarbeten, är jobbet otroligt roligt. Alltså sjukt jävla kul. Och precis tvärtom när man inte lyckas med någonting, eller t ex en stor singel blir droppad veckan innan release. Då är det ju JÄTTEtråkigt. Men så är jag nog också en humörmänniska-deluxe rent generellt. Jag är känslig helt enkelt och det är ju både bra och dåligt.

Christel Valsinger