13 juni 2017

4 SNABBA Josefine Forssiö/Record Union

Den digitala distributören Record Union har funnits på marknaden sedan 2008, som ett oberoende alternativ för att nå ut med musik på streamingtjänster som Spotify och iTunes. Nu tar bolaget ett nytt steg och lyfter in marknadsföring i affärsmodellen.

Blenda och LNKAY är två artister som under de senaste veckorna tagit hjälp av Record Union för att nå ut med sin musik. Vi bad kommunikationschefen Josefine Forssiö berätta mer om satsningen.

På vilken sätt kommer Record Union att lyfta artister?

– Eftersom vi gör det väldigt enkelt för både oetablerade och väletablerade artister att säkra sin plats på alla streaming plattformar, faller det sig naturligt att vi ska hjälpa till även i steg två: för dem som har talangen, men inte vill ha den klassiska skivbolagsmodellen. Med hjälp av både data och ett mänskligt team som brinner för musik kan vi snappa upp de tidiga talangerna, och hjälpa dem i första skedet, med kreativ paketering, kommunikation, exponering och partnerskap, lite som en start up inkubator.

–Artisterna äger sina masters, och är inte bundna till oss tidsmässigt utan bara under den tid det känns rätt för alla parter. Sedan är de fria, eller fortsätter med oss!

Varför tar ni det här steget?

– Det är ett steg som ligger i tiden. Gamla modellen är utdaterad. Nu kan vi som digital distributör skära bort behovet av många mellanhänder och tyckare, så kallade ”gatekeepers” som dirigerar artisterna, äger deras rättigheter, och tycker till för mkt om deras konstnärskap.

Vilken är din roll?

– Som kommunikationschef hoppas jag att vi ska skapa möjligheter och situationer som utmanar branschen och tillvägagångssättet för hur musik ska bli upptäckt, det vill säga hur artister utmärker sig. Med mer tillgänglighet kommer fler fans. Alla har en chans att kunna leva på sin musik i varje nisch så länge de får nå ut.

Vad händer närmast?

– Vi sätter igång att kreativt samarbeta med artister vi tror på. Samtidigt uppdaterar vi vår tech-plattform som kommer att göra det ännu enklare att komma ut brett med musik. Det kommer dessutom att bli ännu enklare för att alla våra artister att få betalt för sina streams uppdelat mellan alla bandmedlemmar och producenter. Streams blir pengar rakt in i kontot för alla som bidragit till en produktion, helt enkelt.

Christel Valsinger