21 mars 2017

BOK ABBA-bok i reviderad och utökad nyutgåva

Hur gick det till när en ABBA-låt skapades? I detalj? Det kan man läsa om i den omarbetade nyutgåvan av ABBA The Complete Recording Sessions, där författaren Carl Magnus Palm bland annat följt låtskapandet från melodi till mixning.

Carl Magnus Palm har forskat och skrivit om ABBA i 25 år. Han har bland annat skrivit biografin ABBA – The Story och han är konsult åt ABBA:s skivbolag, Polar Music International.

ABBA The Complete Recording Sessions gavs ut i original 1994 och innehåller intervjuer med ABBA:s fyra medlemmar och andra nyckelpersoner som jobbade med dem i studion. På 90-talet var skivarkivet analogt och det var komplicerat att få lyssna på outgiven musik.

Inför den nya utgåvan har han fått lyssna till mycket mer av den ABBA-musik som aldrig gavs ut. Ännu fler musiker och ljudtekniker har dessutom intervjuats, vissa av dem har sällan eller aldrig intervjuats om sina samarbeten med ABBA.

Andra nyheter i nyutgåvan är hittills okända fakta om hur ABBA ständigt omarbetade sin musik. Hur stycken av inspelningarna klipptes bort för att göra låtarna mer ”catchy” och hur en melodi kunde provas i en mängd olika låtar innan det hamnade på rätt plats.

Boken berättar också om hur Agnetha, Björn, Benny och Frida jobbade med sin musik och vad de tycker i dag om låtarna de en gång spelade in – de är inte alltid odelat positiva.

Den reviderade utgåvan av ABBA The Complete Recording Sessions utkommer den 31 mars

Christel Valsinger
Foto: bjornfotograf.se