ARTIST Ed Sheeran ÄR listorna

Nyheter

I Sverige dominerar Ed Sheeran singellistan rejält efter att nya albumet Divide släpptes. I hemlandet är engelsmannen synonym med listan. Alla 16 spåren finns på topp 20, nio på topp 10, samtliga på topp 5 är Sheeranlåtar.

Det totala övertaget av listorna har åter satt fart på debatten om plus och minus med dagens listutforming. Även Ed Sheeran själv diskuterar saken. I Radio 1:s Official Chart Show sa han efter faktum:

“I don’t know if there’s some weird thing that Spotify and Apple Music are going to have to change now with streaming. I never expected to have nine songs in the top ten ever in my life. I don’t know if something has gone wrong, but I’m definitely very happy about it”.

Det går däremot inte att ifrågasätta att Ed Sheeran är den just nu populäraste artisten i åtskilliga länder. Faktum är att han utöver Spotifyrekorden (se separat artikel) står upp mot siffror från ”den gamla tiden”.

I Storbritannien sålde han exempelvis första veckan 672 000 exemplar av under första veckan. Det är tredje bästa veckosiffran genom tiderna i landet efter Adeles 25 och Oasis Be Here Now, och den bästa av en manlig soloartist.

13 500 vinylexemplar i Storbritannien innebär den bästa siffran för vinyl på 20 år i den marknaden. Att 13 500 bara är 3% av totalt 419 000 fysiska exemplar säger å andra sidan en del om hur pass liten vinylåterkomsten egentligen är.

Lars Nylin

Annons

Annons

Annons