Nyheter 19 september 2016

4 SNABBA Karin Gunnarsson/Ny juryordförande för Melodifestivalen

I vanliga fall är hon musikredaktör och koordinator på P3, men i höst har Karin Gunnarsson tjänstledigt för att inta ordförandeposten i Melodifestivalens urvalsjury. 

Klockan 17.59 på måndagskvällen gick uppladdningstiden ut för bidrag till 2017 års Melodifestival. Nu börjar arbetet för juryn med att lyssna igenom runt 2500 (2450 förra året) låtar och plocka ut de med störst chans att engagera svenska folket och vinna Europas gunst i Eurovision song Contest nästa vår. Ny på ordförandeposten för urvalsjuryn är Karin Gunnarsson, välkänt namn från P3 där hon annars är musikredaktör och koordinator.

Hur har din väg till rollen som juryordförande sett ut?

– Jag har suttit med i urvalsjuryn vid tre tillfällen tidigare. I år jobbar jag heltid tillsammans med Christer Björkman i urvalsprocessen av låtar och artister och då föll det sig naturligt att jag tog ordföranderollen i juryrummet.

Vad blir din roll?

– Jag har kontakt med skivbolag och förlag för att hitta nya låtar och passande artister. Såklart letar jag musik utifrån mina egna kontaktytor och har även kontakt med oetablerade kompositörer. Jag är juryordförande samt assisterar Christer när han sätter startfältet och startordningen.

Några nyheter i år när det gäller urval och regler?

– Inga direkta nyheter på den fronten. Vi jobbar aktivt med att hålla oss relevanta, hitta sjukt bra låtar och hits som tilltalar vår stora målgrupp. Att få in kvinnor och nya låtskrivare som tidigare inte sett Melodifestivalen som en naturlig del av sitt skapande.

Dina tre bästa Mello-låtar genom tiderna?

– Min relation med Mello är lång, från att slaviskt följa det från soffan under min uppväxt, till att jobba mer professionellt med resultatet i min roll som musikredaktör och i juryrummet till att nu vara med från början i processen. Det gör det svårt att välja.

Christel Valsinger