6 september 2016

PRIS Lisebergsapplåden till Lena Philipsson

Årets Lisebergspplåd går till Lena Philipsson för ”den unika glimten i ögat, den vassa humorn och en röst som berör”.
– Det här är en applåd som aldrig tar slut, tackade en hedrad Lena Philipsson.

Lisebergsapplåden delas varje år ut till ”någon som gjort Sverige gladare”. Priset, en helgjuten bronsstatyett av två klappande händer, är skapat av Astri Bergman Taube 1978. Det har delats ut sedan 1979 till en mängd framstående kulturpersonligheter, bl a Hasse Alfredsson & Tage Danielsson (1980), Astrid Lindgren (1985), Gösta Ekman (1994), Benny Andersson & Björn Ulvaeus (1996), Robert Gustafsson (2001), Per Gessle (2005) och Håkan Hellström (2011).

Lisebergs underhållningschef Per Alexanderson presenterade årets applådvinnare med följande motivering:

”Karriären började i unga år för årets prismottagare och sköt i höjden i raketfart med den första medverkan i Melodifestivalen år 1986. Sedan dess har raden av hits, försäljningssuccéer och framgångsrika shower genomsyrat karriären.

Kärleken till musiken är påtaglig. Men förmågan att från scen också belysa de existentiella frågorna och i djupet beröra människor, förtjänar både respekt och beundran.

Hos årets pristagare finner man den unika glimten i ögat, den vassa humorn och en röst som berör – både bildligt och bokstavligen. Hon påstår att hon inte är någon ”älskling” men älskad av sin publik, det är hon. Och hon gör definitivt Sverige gladare!”

Lena Philipsson var glad och hedrad över utmärkelsen:

– Det är en stor ära att få sälla sig till denna celebra skara av pristagare. Jag älskar att göra show och hyser den största respekt för publiken. Det här är en applåd som aldrig tar slut. Jag tackar allra ödmjukast.

Christel Valsinger