23 augusti 2016

PRIS Framtidens musikpris till nyskapande musikkollektiv

Den nio personer starka musikgruppen Sallyswag tar idag emot Framtidens Musikpris på Scenkonstmuseet i Stockholm. Sallyswag är ”en stor bidragande faktor i arbetet för en jämställd musikscen”, står det i motiveringen.

Framtidens Musikpris delas ut för andra året i rad och bakom priset står Riksförbundet Unga Musikanter i samarbete med  Kulturskolerådet, Swedish Music Hall of Fame, SKAP, FST, Musikförläggarna, Musikverket, SYMF, Svensk Scenkonst, Lärarförbundet och Stims promotionnämnd. Syftet är att uppmärksamma personer och organisationer som främjar ett rikt framtida musikliv (läs tidigare artikel i MI: http://www.musikindustrin.se/2015/08/10/pris-nytt-pris-lyfter-framtidens-musik/). Vinnarna får 20 000 kronor.

 Sallyswag får priset i kategorin ”Nyskapande inn0vativt projekt” med motiveringen:
”Med musikalisk integritet och kvalitet vågar de kreativt bryta upp gamla barriärer och korsa genrer. Sallyswag är så mycket mer än en musikalisk urkraft! Med sin vitalitet och livsbejakande förhållningssätt söker de sig hela tiden till nya uttryck. De har ett driv som uppmuntrar till förändring, inte bara inom musik, utan samhället i stort. Ett kollektiv med fantastiska musiker och starka individer
som genom sina konserter, workshops och existens stärker och inspirerar andra, och då inte minst för unga tjejer. Med musiken som ett verktyg för att bryta normer och sprida sitt feministiska budskap, är och kommer Sallyswag att vara, en stor bidragande faktor i arbetet för  en jämställd musikscen.”
Gruppen bildades för 2 1/2 år sedan. Initiativet togs av Erika Risinger, riksspelman på fiol, som ville spela ihop med andra kvinnor och göra musik hon själv ville dansa till. I gruppen ingår nio instrumentalister och sångare med bakgrund i dancehall, jazz, hiphop, folkmusik mfl genrer. Tidigare har de släppt en singel och i höst kommer en ep. I slutet av året väntar dessutom en turné i Zimbabwe, med stöd från Statens kulturråd.
Framtidens musikpris delas ut i ytterligare två kategorier. Priset för ”Bästa ungdomsinitiativ” går till Elias Lang som skapat musikalen Pointed Tongues, som tar upp hbtq-frågor och kampen mot homofobi, en musikal som spelats i skolor. I kategorin  ”Enastående pedagogisk gärning” går priset till körpedagogen och musikläraren Daniela Nyström körverksamheter so fått ”en hel bygd att sjunga”.
Christel Valsinger
Se samtliga motiveringar här: http://framtidensmusikpris.se/vinnare/