20 maj 2016

Musikchefen laddar för livesommar

Med upp emot 70 konserter under sommaren är Liseberg en av Sveriges största livescener. I sommar gästar såväl Deep Purple som Chic och en mängd svenska storheter. Underhållningschefen Per Alexandersson berättar om fröjden i att jobba på en lekplats. Där han inte vågar åka attraktionerna.

Liseberg utsågs till ”Årets venue” av en enig jury vid Sweden Live i Malmö. Att ”i den knivskarpa konkurrens som råder, så tydligt förstärka sin position som musikscen är en prestation av det team som genom hårt arbete lyckats med bedriften”, skrev juryn i sin motivering. Per Alexandersson axlade rollen som underhållningschef för fem år sen. Han är naturligtvis stolt och tycker att det är en bekräftelse på att de gör rätt saker.

 Vad är det som gör er speciella?

– Vi är en stor aktör och erbjuder närmare 70 konserter på sommarsäsongen. Vi är en unik arena, mitt i en nöjespark. Dessutom har vi Rondos utbud av shower. Live är en stor del av vår verksamhet och vi har en lång historia.

Vilken typ av artister är intressanta för er att boka? Och tvärtom, vilka är inte intressanta? 

– Den senare frågan är lättare att svara på. Vi är ju inte med i exklusivitetskrig om artister. Det är andra bra på, men vi har inte pengar till det och det är inte vår uppgift.

– Vi ska i första hand vara en park för alla som bor i Göteborg, men alla är självfallet välkomna. Vi ska ha en bredd i vårt anslag men också våga göra saker som andra kanske inte gör. Som att arrangera en jazzfestival eller boka Snoop Dogg. Vi har en möjlighet att provocera i vissa sammanhang och är inte rädda för det.

Vad har du lärt dig under de här fem åren?

– Att det är väldigt kul att jobba på en lekplats (skratt). För det är ju det Liseberg är. Sen skiljer sig inte jobbet så mycket från att jobba med festival. Det handlar om att få folk att ha kul, att erbjuda en lustfylld upplevelse.

Åker du några av attraktionerna?

– Nej jag är extremt feg. Det finns vissa barnattraktioner, som Kaninresan, som jag kan tänka mig. Men berg- och dalbanor är inte min grej.

Du var med och startade Hultsfredsfestivalen. Hur ser du på den svenska festivalscenen idag?

– Den följer väl det internationella mönstret. De stora aktörerna gör de stora festivalerna. De har satsat väldigt medvetet de senaste tio åren. Det finns ganska få stora independentfestivaler, det är väl Storsjöyran och Sweden Rock. Men då och då poppar det ju upp nishade festivaler. Det viktigaste är att det finns ett fantastiskt utbud. Man kan ju i princip se allt här under sommarhalvåret.

Livesäsongen på Liseberg inleds den 26 maj med Miriam Bryant. Därefter följer bland annat konserter med Bob Hund, Deep Purple, Sabina Ddumba, Chic feat Nile Rodgers, Primal Scream, Sven-Bertil Taube och Takida.

Vad ser du mest fram emot att se i sommar av dina egna bokningar?

– Det är ju Chic, utan konkurrens. Jag såg dem på Way out West förra året och det var fantstiskt. Vilken kavalkad! Det var regnigt men det gjorde ingenting. Man kunde gå där i sin regncape med LO på och må bra. Jag frågade agenten veckan efteråt om de skulle vara tillgängliga, så vi började förhandla redan då.

Christel Valsinger