11 februari 2016

Popkollo satsar på producentskap

Verksamheten Popkollo, som riktar sig till unga, musikintresserade tjejer, får i sommar ett nytt inslag: Popkollo Producent. Kursen kommer att ge fördjupad kunskap i producentskap och teknik.

Popkollo Producent är ett av 65 Popkollon som arrangeras för unga i sommar och kommer att hållas i Hultsfred, där Popkollo en gång startade.

Popkollos producentsatsning startade när Robyn fick KTH:s stora pris och samtal hölls kring hur fler tjejer kan integreras på teknikområdet. En första satsning blev programmet ”Vem kan bli producent?”.

– Vi och många andra, såsom Robyn och KTH som tidigt var med i diskussionen kring teknik och tjejer, har sett att de signaler och bilder på vem som kan vara producent är väldigt homogen. Genom att få fler tjejer som producerar så kommer vi skapa nya möten och ljudbilder. Det borde vara en angelägenhet för svensk musikbransch att lyfta fram fler producenter. Att kunna producera blir ett sätt för en att äga kontrollen över hela processen – och nu vill vi ta över kontrollen, kommenterar Cindy Lee som är projektledare för Popkollos “Vem kan bli producent”.

Antalet sökande till ”Vem kan bli producent?” var stor och just nu går 18 deltagare  programmet som startades i oktober och pågår fram till maj. Och nu lyfts alltså producentskapet även in i Popkollos verksamhet. 25 deltagare mellan 14 och 18 år kommer under nio dagar att få  fördjupa sig i producentskap och teknik. Platserna till kollot har släppts och går att söka via Popkollos sajt http://www.popkollo.se/.

Christel Valsinger

fotnot: Popkollos verksamhet riktar sig till  personer som är eller identifierar sig som tjej, transperson, intergender, ickebinär, genderqueer eller inget alls.