7 september 2015

RADIO Digilistan i P3 sänder Ifpis topplista

Med start i söndags har Digilistan i P3 gått över till att rapportera Sverigetopplistans singellista, istället för en lista baserad på underlag från Nielsen Soundscan.

Det var 2006 som P3 började redovisa nedladdad musik i Sverige,  då som en enskild programpunkt i programmet Hitlistan. Året efter bytte programmet namn till Digilistan och statistiken hämtades från Nielsen Soundscan.

Men med start i söndags består Digilistan istället av Ifpi Sveriges singellista.

– Den nya listan innefattar fysisk försäljning, nedladdningar och strömmad musik, säger Elin Steen, programledare för Digilistan sedan den 1 juli.

– Den tidigare listan baserades på digital försäljning och det innefattade mest musik som sålts via iTunes. Det här underlaget speglar bättre musikkonsumtionen över hela landet.

Eftersom Sverigetopplistan levereras av Ifpi på fredagar med försäljningssiffror som löper fram till torsdagen blir Digilistan också färskare än tidigare, då programmet fick färdigställas på siffror från söndagen innan.

Nytt är också programmet Inför Digilistan, som sänds på lördagar kl 13.03-14. Där samlas numera bekanta programpunkter som bakåtblickar på tidigare Digilistor och utblickar på europeiska topplistor. I den ordinarie söndagssändningen mellan 12 och 14  spelar man så mycket som möjligt av de 30 översta låtarna på singellistan. Hela Topp 100 erbjuds på streamingtjänsterna Spotify, Tidal och Deezer.

Christel Valsinger

Foto: Sveriges Radio