28 augusti 2015

SPOTLIGHT Avicii ”Pure Grinding”/”For a better day”

Med ungefär en månad kvar till releasen av nya albumet Stories skickar Avicii ut två singlar på samma dag. På ytan olika, men med en gemensam, återkommande Avicii-nämnare – soulig musiktradition möter modern klubbmusik.

En ljus, lätt sprucken stämma sätter prägeln på For A Better Day [Universal Music Publishing]. Den tillhör Alex Ebert (Edward Sharpe & the Magnetic Zeros), som också varit med och skrivit låten. Här finns svängigt piano, handklapp och en taktfast bastrumma, men det kraftfulla uttrycket från den senaste tidens Avicii-hits uteblir. Istället vårdas Eberts karaktäristiska röst i en mer återhållen ljudbild.

I Pure Grinding har housekostymen hängts undan och ersatts av en souligare kreation med inslag av hiphop och 80-talsflirtiga keyboardslingor. Jag associerar lite till Damon Albarns Gorillaz, som gjort liknande hopkok av ljud och genrer.

Kristoffer Fogelmark, som tidigare haft framgång med låtar åt bland andra One Direction, är inblandad som kompositör och bidrar med sång, liksom Def Jam-signerade Earl St Clair, vars raspiga, bluesiga sånginsats utgör låtens hook.

Sammansmältningen av organisk, klassisk musiktradition såsom blues och soul med modern klubbmusik är en gemensam nämnare i båda spåren. Det var ju också i det mötet Aviciis framgångar startade – Etta James Something’s got a hold on me, mötte EDM i jättehiten Levels.

De senaste åren har sången på singlarna nästan uteslutande framförts av souliga (mans)röster. Det blir spännande att se om några av spåren på kommande Stories bryter det mönstret.

Christel Valsinger

Lyssna här