28 maj 2015

SVERIGETOPPLISTAN v 22 ”Det draar” och ESC

Överallt Eurovision Song Contest. Men även en ung skräll från Sundsvall. Singellistan får ett radikalt nytt ansikte denna vecka. På albumlistan är f d Lasse Stefanz-medlemmen Lasse Sigfridsson ny etta.

17-årige Axel Wikner från Sundsvall gick in som nummer 53 med ett boom förra veckan. Efter fortsatt explosion på sociala nätverk och Spotify – snart två miljoner streams – är Det draaar [Ninetone/Universal] nu nummer 1 och antar redan konturerna av detta års klassiska sommarplåga. Att det är Wikners debut på listan behöver knappast tilläggas.

Det mest ”normala” på listan är att Avicii går in som ny som nummer 8 med Waiting For Love [Avicii/Universal/Universal] och att Otto Knows klättrar vidare från förrförra veckans 53 via förra veckans 29 till nu 10 med Next To Me [Warner/Warner].

Annars är det Eurovision Song Contest för hela slanten på singellistan. Lördagens final i Wien har för det första resulterat i att vinnaren Måns Zelmerlöw – MI säger grattis! – återvänder från modesta 24 till nu 5 med Heroes [Warner/Warner] – samtidigt som låten under veckan varit etta på iTunes i 20 länder och även är nummer 28 på Spotifys globala lista på torsdagen.

På plats 25 går belgiska Loic Nottet in med Rhythm Inside [Sony/Sony], som 41 gör australiern Guy Sebastian entré med Tonight Again [Sony/Sony] medan tvåan i lördags, ryskan Polina Gagarina startar som 48 med svenskskrivna A Million Voices [Universal/Universal].

Det är heller ingen risk att sia att italienska skönsångarna Il Volo gör stark entré nästa vecka. Trions Grande Amore [Columbia/Sony] – TV-tittarnas favorit i ESC visade statistiken – toppar Heatseekerslistan. Det går även att ha teorier om att Il Volo i fotspåren å Il Divo kan ha viss kapacitet att sälja album så småningom.

Föga överraskande återtar Eurovision Song Contest Vienna 2015 [Universal/Universal] första platsen på samlingslistan. Den är nummer 3 totalt för album, den bästa siffran för en samling på ett tag.

På albumlistan går Lasse Sigfridsson rakt in som nummer 1 med På mitt sätt [Atenzia/Budgetgrossisten]. Det är premiär som soloartist i den positionen för Sigfridsson – tidigare album har nått 2, 3 respektive 5 – men med Lasse Stefanz, som han en gång var med och grundade, har han flera ettor.

Ny tvåa på albumlistan är Ola Salo med solodebuten Wilderness [Universal/Universal] – som ligger etta på den särskilda vinyllistan. Det innebär Salos näst bästa listplacering efter The Ark-albumet The Worrying Kind, som var etta år 2007.

Detta i samband med det årets Eurovision Song Contest. Vissa mönster går igen.

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/