27 maj 2015

STIM Förvirring efter stämma

Tisdagens föreningsstämma för Stim slutade i förvirring. Stämmans ordförande meddelade att fyra medlemmar av styrelsen inte beviljats ansvarsfrihet. På onsdagen togs detta tillbaka sedan lagen kollats av externa jurister.

– Det som hände var att en majoritet av stämman godkände ansvarsfrihet för styrelsen. Men vid en sluten omröstning inlämnades ett antal röstsedlar av en grupp individer som ansåg att delar av styrelsen inte skulle beviljas ansvarsfrihet, säger Stims kommunikationschef Karin Jihde till Sveriges Radio.

De förvirrade scenerna vid föreningsstämman har sin bakgrund i att delar av medlemskåren anser att det finns frågetecken i hur föreningens intäkter fördelas. Det har även förekommit uppgifter om att Stim förra året polisanmäldes av en grupp medlemmar som menar att det saknas insyn i organisationen.

Men det beviljades alltså till sist ansvarsfrihet för hela styrelsen. Stims styrelse hänvisar till reglerna för en ekonomisk förening. Enligt dessa var antalet kritiska medlemmar inte tillräckligt stort. Det krävs 10 procent av samtliga röstberättigade medlemmar, inte bara 10 procent av de som deltog i stämman.

En av de som märkts mest i debatten om Stim är Susanne Wigforss, hon skriver på Facebook:

Karin Jihde försöker förvränga sanningen. När punkten om styrelsens ansvarsfrihet kom på dagordningen, så begärdes sluten omröstning direkt! Det fanns alltså inte som Jidhe påstår någon ”majoritet som gav styrelsen ansvarsfrihe

Karin Jihde säger till MI:

– Vi har inte sett någonting som styrker Susanne Wigforss egna påståenden om att Stim polisanmälts. Detta ska enligt henne ha skett i somras. Men vi har såvitt jag vet inte kontaktats av polisen. Det hela är ett mysterium. Tyvärr sprids uppgiften hela tiden av Sveriges radio som om det är fakta.
Hon fortsätter:
– Det var inte Stims styrelse som i dag hänvisade till lagen om ekonomiska föreningar, det var extern juridisk expertis. Budskapet i korrigeringen på Stim.se handlar om vad som står i lagen, inte en politisk åsikt som Stim för fram. Alla närvarande hade ju helst sett att det blivit rätt från början – det var olyckligt att medlemmarna felaktigt gavs en uppfattning att fyra personer inte fått ansvarsfrihet. Den externe ordföranden gjorde tyvärr ett misstag avseende betydelsen av röstresultatet. Jag har i dag ringt upp den medlem som begärde sluten omröstning och beklagat förseelsen.
Stim kommenterar på sin hemsida: ”Icke desto mindre tas de avstyrkande rösterna under den slutna omröstningen på allvar som missnöjesmarkering, och Stims styrelse och administration kommer att fortsätta föra en dialog med medlemmarna för att undersöka orsakerna till röstresultatet.”

Lars Nylin