27 april 2015

Nytt ledarskapsprogram från Makten över musiken

Projektet Makten Över Musiken har nyligen lanserat Ledarskapsprogrammet, riktat till kvinnor med lång erfarenhet inom musikbranschen som vill sikta mot ledarposter. Fem adepter får vägledning av fem mentorer i ledarpositioner inom svensk musikbransch.

Makten över musiken startades 2012 av arrangörsföreningen Fritz Corner i syfte att göra något åt snedfördelningen mellan könen på de ledande och kreativa positionerna i musikbranschen. Programmet består sedan tidigare av ett mentorskapsprogram för yngre kvinnor som vill utvecklas i branschen och ett seminarieprogram. Projekten stöds av Statens musikverk.

Ledarskapsprogrammet drog igång i mars och pågår i ett år. Elin Trogen är en av projektledarna för MöM:
– Programmet funkar som det ursprungliga programmet, mentor och adept träffas regelbundet, vi rekommenderar i Ledarskapsprogrammet åtminstone en gång varannan månad, men gärna mer om det går, det avgör mentor och adept själva.
– Adepten är drivande i relationen och sätter upp mål och frågor inför varje träff, mentorn agerar bollplank och hjälp i tankeprocesser och resonemang omkring adeptens karriärmöjligheter och ledarskap, samt delar med sig av sina egna erfarenheter.

De fem adepterna är Caroline Bäuml, creative synchronisation manager på Kobalt, Lisa Cronstedt, kommunikationschef på Ifpi och projektledare för Grammis, Marie Kry, koncept- och affärsutvecklare för Allt om Stockholm och styrelseledamot för Popkollo, Sofia Jerneck, Public affairs manager på Stims samt Ulrika Wendt, jurist på SAMI.

Mentorerna är Per Sundin, VD Universal Music, Carl Pernow, VD Live Nation Norden, Maria Molin Ljunggren, VD Capitol Music Group, Patrik Sventelius, VD Sony/ATV Music Publishing och Leif Blixten Henriksson, VD Blixten & Co.

Patrik Sventelius på Sony/ATV säger i ett pressmeddelande att det var en självklarhet att tacka ja till att vara mentor och att vara en del i processen att skapa en mer jämställd bransch:

– Jag tycker att det är viktigt att männen tar del i detta arbete, som inte enbart är en kvinnofråga utan som i slutändan gynnar alla.

Christel Valsinger