Nyheter 14 april 2015

4 SNABBA Maria Rylander/GMLSTN JAZZ

Foto: Calle Wärnelöv

En jazzfestival Göteborg lyckas med det som andra festivaler har som ambition – hoppas MI – att ha ett jämnt fördelat manligt/kvinnlugt artistutbud. Gamlestan jazz har 55% kvinnliga akter i årets program. MI har pratat med festivalgeneral Maria Rylander.

55% kvinnliga artister – hur lyckas ni med det som andra festivaler har så svårt med?

– En av våra viktigaste grundpelare är just jämställdhet och den genomsyrar inte bara våra bokningar utan också allt vi gör och hela vår organisation. Det är en naturlig del av vårt arbete. Jazzen är för övrigt ganska mansdominerad men den typ av jazz som vi bokar, den mer genrebreda och moderna jazzen, är nog mer jämställd i sig.

Hur skulle du beskriva festivalen för en som inte varit på den?

– En jazzfest för alla. Till och med den mer ovana jazzlyssnaren skulle kunna slinka in på någon konsert eller två. I vårt samarbete med jazzklubbarna i stan kommer det att finnas jazz varje dag under en hel vecka. Och vissa konserter är gratis. Grand Finale på Kvibergs kaserner 2 maj med gratis familjeunderhållning på dagtid och artister av internationell kaliber på kvällstid.

Hur ser annars jazzscenen ut i Göteborg 2015?
– Den är fantastisk! Vi samarbetar med 11 jazzklubbar i stan och alla dom har ordinarie konsertverksamhet löpande under hela året. Och de är också en del av våra fantastiska siffror gällande jämställdheten. Så det blåser hoppfulla och jazziga vindar i Göteborg.

Vilka är dina personliga favoriter i årets program?

– Jag är själv jazzsångerska så Rigmor Gustafsson & Bohuslän Big Band ska bli jätteroligt att se. Och Malin Wättring 4 som också spelar på lördagen. Hon är en grym saxofonist som precis har skivdebuterat. Men jag ska försöka gå på allt jag kan.
Fotnot: Maria Rylander är en av initiativtagarna bakom GMLSTAN JAZZ, den andre är Eric Arellano.

Lars Nylin
Foto: Calle Wärnelöv