Nyheter 12 mars 2015

SPOTLIGHT Pale Honey ”Youth”

Med låten Youth visar Pale Honey att det finns en ljusnande framtid för distade rockriff. Och de internationella musikbloggarna har redan hittat och börjat haussa den svenska duon.

Internationellt är den svenska musikscenen just nu så starkt förknippad med elektronisk pop framförd av kvinnliga sångare, att när Pale Honey omskrivs av utländska musiksajter som exempelvis Stereogum, så är det med en lättnadens suck över att alla svenska sångerskor inte går åt samma håll.

Pale Honey är en Göteborgsduo bestående av Tuva Lodmark på gitarr och sång och Nelly Daltrey på trummor och Youth [Bolero/Warner Chappell] är en låt som gör effektdoppade elgitarrer i repetitiva riff till något som radio kan tänkas vilja ta i igen.

Tankarna går till Johnossi och White Stripes. Det kan tyckas trött att jämföra med andra tvåmannaband, men det är något speciellt med det nedstrippade soundet av en rockduo. Kontrasterna är ofta framträdande, kanske på grund av de begränsade möjligheterna i instrumenteringen.

I Youth finns en nerv mellan den nedtonade, men liksom maskinellt framförda versen och den röjiga refrängen, som båda består av samma riff men i olika skepnad. Tuva Lodmarks sång dryper av rock’n’roll utan att vare sig vara hes eller skrikig. Det är catchy och coolt på samma gång.

Jag längtar efter mer.

Christel Valsinger