19 november 2014

4 SNABBA Torny Gottberg/Progress 10 år

Skivbolaget Progress Productions, ofta kallade Sveriges ledande syntbolag, fyller 10 år. MI har kollat i backspegeln men även kollat med bolagets grundare Torny Gottberg vad som händer i helgen.

Vad är Progress Productions och hur började allt?

– Man skulle kunna säga att Progress Productions började lite som en revolt mot musikindustrin på ett sätt. Jag har ju själv spelat i band i väldigt många år och jag upplevde det som att för många skivbolag trodde de styrde saker och försökte sätta sig själva i första ledet. Jag har ju alltid haft inställningen att ett skivbolag är INGET utan sina band och att det är tillsammans vi sätter upp och når gemensamma mål.

– Det fanns två skivbolag jag verkligen gillade som jobbade mer som ”en familj”. Tyska Ant-Zen och svenska Cold Meat Industry. De var förebilderna helt klart. Och när jag slutade jobba på Energy Rekords så öppnade sig en möjlighet att starta något eget. Progress Productions är dock egentligen bara ett namn, ett slags kollektivt namn där vi samlar alla artister. Så att säga att bara jag är Progress är fel. ALLA banden är del av att vara Progress Productions.

Starkaste minnet under dessa 10 år?

– Det är så otroligt många fina minnen. Men det är klart att när man fick första skivan från pressning, alltså PROCD001 så pirrade det lite extra kanske. Det var ju liksom första stenen som föll på plats. Därifrån allt skulle byggas. Men det är så otroligt svårt att säga. Första recensionen, första radiospelningen, första festivalbokningen, första distributionsavtalet. Allt det där har ju vart ett steg på vägen mot något.

Hur har labeln utvecklats under de 10 åren?

– Vi har ju aktivt valt att inte stressa någonstans. Progress Productions har alltid fått växa i en bra och smart takt. Vi sätter upp delmål vi vill nå hela tiden. Man har sett så många olika skivbolag komma och gå under de senaste 10 åren. Och trots att det var flera som sa till oss att vi inte skulle klara sex månader när vi startade så är det vi som står här nu medans de andra faktiskt inte gör det. Jag vill tro att vi är lite mer respekterade av media och så som ett bolag. Jag hade känslan att många avfärdade Progress lite som ett ”synth”-skivbolag medans vi alltid sagt att vi är ett alternativt skivbolag. Det kanske märks lite mer numera med artister som Kite, Henric de la Cour, Agent Side Grinder, Kingdom Of Evol feat. Freddie Wadling etc. Men grunden är i och för sig alltid den samma. Att släppa så bra musik vi bara kan.

Vad händer på jubileumsfesten i helgen?

– På lördag skall det firas ordentligt. Våra första 10 år. Band och bolag. Det här är verkligen våran fest. Vi har ju haft fantastiskt kul de första 10 och lägger nu det bakom oss och siktar på kommande 10. Vi har 9 artister som kommer spela på Sticky Fingers i Göteborg. En och annan liten överraskning kommer det så klart bli också. Evenemanget är dessutom slutsålt. Så det känns helt fantastiskt. Jag ser verkligen enormt fram emot det.

Lars Nylin