5 november 2014

4 SNABBA Jonas Lööw & Ömer Akay / Rock Dudes

De två mångsysslarna Jonas Lööw och Ömer Akay har tillsammans startat podcasten Rock Dudes, som kommer att leverera snack om och från rockmusikbranschen. Musikindustrin blev nyfiken och bad dem berätta om projektet i form av 4 SNABBA.

Förklara vad och vilka Rock Dudes är!

– Rock Dudes är en podcast som kommer inrikta sig på allt som händer bakom kulisserna i rockvärlden. Jag är programledare och Ömer är min sidekick, berättar Jonas.

– Vi kände att det saknades en podcast som upplyser om hur det faktiskt funkar backstage och vilka vi är som jobbar med artisterna, förklarar Ömer. Tillsammans med våra gäster kommer vi att berätta roliga stories om saker som hänt, men även beskriva hur allt arbete går till för respektive gästs roll. Inför varje programinspelning kommer vi ha med oss en klar idé, men vi kommer att vara lyhörda för vad vår gäst vill snacka om för stunden, helt enkelt satsa på ett bra samspel där. Vi kommer ut med två avsnitt i månaden och detta är seriös produktion som till och med går att prenumerera på iTunes samt att vi har sponsorer. Vi har en eller flera huvudsponsorer för hela programmet och mindre sponsorer för varje avsnitt.

– Man kommer aldrig riktigt veta helt enkelt, hur avsnittet kommer sluta, avslöjar Jonas. Men förutom otroligt mycket skönt snack, så kommer vi även att presentera en topplista på cirka femton låtar, blandat mellan oss och våra gäster. Vi vill försöka få med låtar som både är personliga favoriter, men även sådana som kanske har en rolig story för till exempel gästen.

Vad har ni för bakgrund i bransch och media? 

– Jag är inne på mitt fjortonde år i musikbranschen, berättar Ömer. Jag startade det lilla hårdrocksskivbolaget Cold Records i Helsingborg när jag var tjugo år och därefter etiketten Dental Records. Det var tuffa år i början, men sen så lossnade det till slut.

– Vi lyckades släppa cirka tjugo skivor i en period när illegal musik var på sin topp. Än idag är jag lite förvånad hur snabbt allt gick. Planen var aldrig att min hobby skulle leda till min karriär, men allt blod, svett, tårar och erfarenheter tog jag vidaremed mig när jag flyttade till Stockholm 2009 och startade upp Despotz Records / Music. Nu är det skivbolaget och förlaget inne på sitt åttonde år. Idag representerar vi cirka tjugo artister, allt från hårdrocksband som Crucified Barbara och Raubtier till popartister som Adna och Saturday Monday. Världen är vår marknad.

– Jag är en IT-konsults-nörd som älskar Metallica mer än något annat rockband och har drivit ett framgångsrikt rockmagasin på webben i snart fyra år, berättar Jonas. Jag flyttade från Vimmerby till Stockholm 1996. Musikmässigt har jag haft en passionerad relation till livemusik sedan jag var typ 13-14 år. Jag ick på min första Hultsfredsfestival 1989 och den sista var väl 2010, vilket också vad det sista året för den forna Hultsfredsfestivalen. Förutom hundratals, kanske tusentals, konserter så jobbade jag ideellt under nästan alla åren. Det har varit över tjugo fantastiska år av svensk festivalkultur, från uppgång till fall. Under mitt vuxna liv har jag på något sätt velat jobba med musik, fast insett att det rent ekonomiskt har varit mycket svårt. Men i början av 2011 hade jag bestämt mig för att dra igång någonting på hobbynivå och genom alla idéer kom jag fram till slut att det skulle bli en rockwebbtidning och där och då så föddes Rockbladet.se.

– Jag tillsammans med mina medarbetare har varit med om en helt otroligt rolig resa. Det är lite svårt att fatta att det kunde gå så bra. Jag hade egentligen inga som helst erfarenheter av detta sedan tidigare, utan inspirerades mycket av många andra medier på nätet, där jag noga kollat på vilket sätt de har jobbat och därifrån skapat en egen stil. Vi är idag i runda slängar 35 engagerade personer som jobbar som reportrar och fotografer runt om i Sverige. Rockbladet.se når ut till cirka 15 000 läsare i månaden och har idag 7400 likes på Facebook.

Hur tycker ni att Rock Dudes-premiären gick? 

– Vit tycker båda att det gick jättebra, säger Jonas. Vi är mycket nöjda med resultatet av vårt första avsnitt där vår gäst var Lena Graaf från GMR Music och vi pratade mycket om snaskiga managers från 80- och 90-talet. Vår erfarenhet av den här typen av inspelning var kanske lite undermålig, så det kunde ha gått lite hur som helst. Men jag tycker vi ändå på något opolerat sätt fick till en bra och avslappnad dialog mellan oss programledare och vår gäst.

– Jag ser med stor tillförsikt fram emot nästkommande inspelningar. Det finns stor potential att vårt program kommer bli både roligt, intressant och lärorikt på samma gång!

Avslöja lite om vilka gäster ni har bokat in och vilken som skulle vara er stora drömgäst! 

– Vi har satt upp mål att vår podcast ska täcka så många delar av branschen som möjligt. Om vi sätter etiketter på våra gäster så är det manager, bokare, A&R:s, flera olika produkttillverkare och även folk från radiobranschen. Alla har en gemenskap i att de älskar rock och metal och har många roliga historier från sina karriärer i branschen. Några av våra framtida gäster är David Mortimer-Hawkins (A&R, Sony Music Sweden / reds. anm) och Sari & Yvonne från företaget Brands For Fans, som ligger bakom många av de stora metal-bandens dryckesprodukter.

– Om vi mer går in på önskegästen så väljer jag helt klart Slash och Dave Groohl som exempel, säger Ömer.

– Drömgäster, hmmm…, säger Jonas och funderar. Det självklara för mig skulle så klart vara James Hetfield, men jag skulle egentligen vilja intervjua flera personer som jobbar i bakgrunden. Allt ifrån Zach Harmon (Metallicas bastekniker/reds.anm) och Bob Rock (f.d. producent till Metallica) för att nämna några. Men ska jag välja något band eller någon artist, så skulle jag även vilja prata med Eric Clapton. Men jag skulle även vilja ta med personer jag haft nöjet att intervjua förut, som Anders Fridén från In Flames, Lzzy Hale från Halestorm och Ian Haugland från Europe. Listan kan göras otroligt lång!

Claes Olson

Bilden: Jonas Lööw och Ömer Akay, Rock Dudes.  Foto: Minna Ridderstolpe

Länkar:

iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/rock-dudes-podcast/id933120487 

Facebook: https://www.facebook.com/rockdudespodden

Hemsida: http://www.rockdudes.se/

Twitter: https://twitter.com/rockdudespodden

Instagram: http://instagram.com/rockdudespodden