30 oktober 2014

SPOTLIGHT: Galantis ”Runaway (U + I)”

En duo som består av låtskrivare från Britneys Spears Grammy-belönade Toxic och Icona Pops världshit I Love It är förstås förutbestämd att väcka en del uppmärksamhet.

De brukar kallas för supergrupp. Galantis, som består av Christian Karlsson – ena halvan av producentparet Bloodshy & Avant och en tredjedel av gruppen Miike Snow – och Linus Eklöw, känd som Style Of Eye, började göra musik tillsammans 2012 och i våras kom debut-EP:n Galantis EP [Atlantic / Warner Music Sweden].

Huruvida de blir en supergrupp högt uppe på topplistorna återstår att se, men de tar ett steg närmare med Runaway (U+I) (Universal Music Publishing) som släpptes i början av oktober. Den blev snabbt blogghyllad och under ett dygn den mest delade låten på Twitter. I veckan har även en remix gjord av Kaskade släppts.

Bland kompositörerna finns förutom Karlsson och Eklöw även Cathy Dennis (Toxic, I Kissed A Girl) och Julia Karlsson, som sjunger refrängerna och som tidigare samarbetat med houseduon Nause.

I Runaway (U+I) förenar de hitmässig slagfärdighet med spännande produktion. Trots bekanta EDM-element som piano och autotune låter den som något man inte riktigt hört förut.

En del av Galantis produktionsidé är att bryta upp förväntningarna på vad en sånginsats ska vara. De blandar manliga och kvinnliga vokaler med robotröster. Pitchar, skruvar och trixar och hanterar sångpåläggen som instrument som anpassas efter låtens vindlingar och språng.

I arbetssättet ingår också att börja med melodin och arrangera den med gitarr, piano och basgångar, istället för att utgå från ett beat. När arrangemanget hittat sin form får det en mer elektronisk kostym.

Viljan att inte fastna i ett rutinmässigt hitbyggande, utan våga prova sig vidare, kan mycket väl vara det som gör Galantis till vår nästa stora musikexport.

Livedebuten ägde rum på jättefestivalen Coachella i Kalifornien i april i år. Trots krock med Pharell drog Galantis till sig en publik på drygt 10 000 personer som tydligen tog över sången i förra årets singelsläpp Smile.

Med Runaway (U+I) finns ett nytt kraftfullt, glädjesprittande anthem för publiken att dansa med armarna i luften till. Det bör sätta ytterligare guldkant på de konserter Galantis ger i USA just nu.

Debutalbum är på gång och spelas in i Los Angeles mellan spelningarna.

Christel Valsinger