25 augusti 2014

FÖRLAG iTunes USA/svensk dominans

De svenska låtframgångarna i USA bara fortsätter. Den här veckan är exempelvis fyra av de fem mest köpta låtarna på iTunes Chart av helt eller delvis svenskt ursprung. I spotlight finns givetvis Max Martin men även Ilya (bilden) är i högsta grad inblandad.

Max Martin (Martin Sandberg) står tillsammans med sin vapendragare Shellback (båda MXM/Kobalt) bakom Taylor Swifts etta Shake It Off. Shellback (johan Schuster) står i sin tur bakom Maroon 5:s Animals på plats 3.

Max Martin är även inblandad i nummer 4, Bang Bang med Jessie J, Ariana Grande och Nicki Minaj. Med på ett hörn där finns även Rickard Göransson från den LA-baserade svensk-amerikanska gruppen Carolina Liar.

Ännu en svensk inblandad i Bang Bang är Ilya (Salmanzadeh, Warner/Chappell). Ilya var också en i teamet bakom Ariana Grandes egna hit Problem – en låt som nu passerat mäktiga 100 miljoner streams på Spotify respektive 130 miljoner på YouTube.

Ariana Grande finns nu på plats 5 på iTunes Chart med låten Break Free, även nu är Max Martin och Ilya inblandade.

Den enda inte direkt svensk-knutna låten på topp 5 är Meghan Trainors All About That Bass (av Kevin Kadish) på plats 2. En av fem, det är nog en smäll som det svenska låtskrivarkollektivet kan ta…

Lars Nylin