16 juli 2014

SKIVBOLAG Världens oberoende musikbolag lanserar ”Fair digital deals declaration”

Den globala organisationen The Worldwide Independent Network (WIN), den organisation som representerar den oberoende musikbranschen och där Svenska Oberoende Musikproducenter (SOM) ingår, har idag tillkännagivit kampanjen Fair digital deals declaration. Deklarationen är en avsiktsförklaring där de oberoende bolagen lovar att behandla sina artister rättvist ifråga om villkoren för digital distribution och avtal med tredje part.

Initiativet till kampanjen är taget med anledning av att dagens musikindustri framför allt växer på nätet, där nya tjänster hela tiden startas upp parallellt med att de redan existerande tjänsterna vidareutvecklas.

The Worldwide Independent Network konstaterar att det under senare år har framträtt ett mönster där de stora rättighetsägarna kan få stora engångsbelopp, ibland i kombination med aktieägande, för att godkänna sin medverkan i tjänsterna. Man menar att det för artisterna är uppenbart att det finns en annan, delvis dold, intäkt för bolaget än via försäljningsintäkterna (t.ex ”per stream”) som de själva får del av via sina royaltyavtal. Eftersom det artisterna och deras musik som utgör grunden för intäkterna vill de oberoende bolagen ta tydlig ståndpunkt för artisterna i detta hänseende.

– En sund affärsrelation som bygger på ett ömsesidigt förtroende och samarbete mellan artister och musikbolag är avgörande för den långsiktiga ekonomiska hälsan i vår bransch, kommenterar Alison Wenham, ordförande i WIN. Vi tror att detta nya initiativ, som syftar till att införa enkla, rättvisa och transparenta riktlinjer för bolag som hanterar tredjeparts digitalavtal kan tjäna som en mall för bästa praxis.

– Vi bjuder in alla bolag – såväl majors som indies – att tillsammans med de hundratals musikbolag som redan har undertecknat deklarationen sätta stopp för bruket att dölja inkomster från artisterna utan vilka vi inte skulle ha någon musikindustri alls.

Enligt WIN klargör Fair digital deals declaration att organisationens undertecknande bolag kommer att dela inkomsterna som uppstår vid avtal med de digitala tjänsterna rättvist och tydligt med artisterna. Kampanjen genomförs i syfte att förstärka de oboeroende bolagens engagemang för rättvisa och öppenhet samt för att säkerställa en hållbar ekonomisk relation mellan den oberoende musikindustrin och de artister man samarbetar med.

WIN-deklarationens fem viktigaste punkter är:

–          Vi kommer att se till att artisternas andel av nedladdning och strömmande intäkter förklaras tydligt i inspelningsavtal och royaltyavräkningar.

–          Vi kommer att avräkna en rimlig pro rata-andel av alla intäkter och andra ersättningar från digitala tjänster som inte kan hänföras till specifika inspelningar och framträdanden.

–          Vi kommer att uppmuntra till bättre standarder för information från digitala tjänster när det gäller användning och intäkter av musik.

–          Vi kommer att stödja artister som väljer att motsätta sig, även offentligt, otillåten användning av deras musik.

–          Vi kommer att stödja ambitionerna som den globala oberoende musikgemenskapen lagt fram och som beskrivs i Global Independent Manifesto. (http://winformusic.org/about/manifesto/)

Alla bolag som stödjer deklarationen kommer även att kommunicera till sina artister att de har undertecknat denna och de kommer löpande bifoga en kopia av deklarationen vid royaltyavräkningar för att visa sitt stöd för initiativet.

Gruppen som utvecklat deklarationen består av Emmanuel de Buretel (Because), Martin Mills (Beggars), Alison Wenham (WIN), Justin West (Secret City), Darius van Arman (Secretly Group), Florian von Hoyer (Altofonte) och Doug D’Arcy (Faith and Hope) Samtliga ingår i styrelsen för The Worldwide Independent Network (WIN).

Kampanjen stödjs bl.a av Tom Waits, som citeras i deklarationen: “The big print giveth and the small print taketh away”.

Fair digital deals declaration kan följas på Twitter på @winformusic-kontot med uppdateringar från organisationer och musikbolag runt om i världen. Allt går att följa. SOM har ett Twitter-konto där allt går att följa på https://twitter.com/indieSOM under hashtag #fairdigitaldeal4artists.

Claes Olson

Länk:

http://winformusic.org/win-announce-global-launch-of-fair-digital-deal-declaration/#sthash.Na2QvD8S.dpuf