7 mars 2014

BY:LARM Musik, musik, musik!

By:Larm i Norge är redan etablerat som Skandinaviens i särklass viktigaste och bästa showcase-festival. Årets musikfest i Oslo blev en ny succé med massor av musik, musikbransch och hög stämning.

Som gränsöverskridande mötesplats för musikbranschen saknar by:Larm idag motstycke i Norden. Med ett brett och spännande musikutbud i kombination med ett fantastiskt seminarieprogram och massor av goda möjligheter till såväl informella som planerade möten har arrangörerna lyckats etablera ett event av världsklass.

I år inleddes den fyra dagar långa musikfesten onsdag kväll med ett tiotal konserter på Youngstorget. Såväl internationellt branschfolk som media och ”vanliga musikälskare” trängdes i WiMP-tältet och P3-annexet, där svenska Könsförrädare fyllde luften med sin post-punk-influerade rock. Bokaren Mattias Albinsson på Headstomp stod i publiken och såg nöjd ut. Onsdagskvällens största publik hade John Martin, vars repertoar innehöll såväl Reload och Save The World som Don’t You Worry Child. Det enda som tog ner på det i övrigt mäktiga framträdandet var det faktum att sången lite väl uppenbart hördes lika bra i PA-anläggningen även när sångaren inte sjöng i mikrofonen… Dagen efter spelade såväl John Martin och Könsförrädare även på andra scener, ett av flera smarta upplägg av arrangörerna.

Syftet med stora delar av det omfattande seminarieprogrammet, som dagtid ibland samtidigt pågick på ett tiotal olika ställen i kongresshuset vid Youngstorget, är bl.a att inspirera. Med exklusiva gäster som John Cale, skivbolagets 4AD:s chef Simon Halliday, Irmin Schmidt från Can, Adrian Utley från Portishead och den spektakulära musikertrion Glen Matlock (Sex Pistols m.m.) / Earl Slick (David Bowie, John Lennon m.fl) / Slim Phantom (Stray Cats m.m., m.m.) på scenen lyckas man tveklöst med uppsåtet. LCD Soundsystems James Murphy medverkade på torsdagen både i en Q&A-session  och agerade DJ runt midnatt. Ärligt talat har jag personligen nog inte känt mig lika inspirerad efter en hel dags lyssnande sedan South By Southwest i Austin, Texas 2000 eller Musexpo i Los Angeles för ett par år sedan – och James Murphys Talking Heads-kryddade DJ-set på Kulturhuset blev något av pricken över i:et.

WiMP var årets huvudsponsor på by:Larm och den norska streamingtjänsten hade massor med aktiviteter på plats. Bland annat arrangerade man ett LjudLab på Youngstorget där man kunde titta förbi och ”få lite varmt i koppen”, få gratis WiMP HiFi-abonnemang och tips på hur man kan ställa i ordning sitt lyssningssystem hemma. Dessutom anordnade WiMP flera seminarier i det egna tältet på Youngstorget, by:Larms geografiska naiv.

By:Larm handlar om musik, musik, musik och för mig personligen svarade trefaldigt Grammis-prisade Jenny Wilson för årets höjdpunkt med sin midnattsspelning på The Cross Roads Club i festivalens utkanter. Tillsammans med syster Sara och trummisen Micke Häggström levererade hon ett pulsförhöjande högexplosivt set som träffade solar plexus i både kropp och psyke. 10-0.

Uppskattningsvis så var det utöver svenska artister och band som John Martin, Jenny Wilson, Könsförrädare, Jenny Wilson, Little Children, Seinabo Sey, Side Effects, Naimo Pilgrim, Oscar Linnros, Tiger Bell, Tove Lo, Sibile Attar och Panda DA Panda i år drygt ett hundratal branschrepresentanter från Sverige på plats. Det finns fortfarande plats för fler.

Vad sägs om By:Larm 2015?

Claes Olson