16 december 2013

4 SNABBA Anders Wigelius/listetta i sju länder 2013

Anders Wigelius, låtskrivare och producent – har haft ett utmärkt 2013 inklusive listettor i sju länder med de mest skiftande artister. MI ringde för en 4 SNABBA:

Just nu är Anders Wigelius – knuten till produktionsbolaget Handmade Music Sweden – listetta hos Tower i Japan som inblandad i pojkbandet Super Juniors låt Blue World, etta med en låt på Lasse Stefanz julplatta i Sverige och också högt upp på listorna i Spanien med låten Esa chica es para mi, skriven till artisten Abraham Mateo. Under 2013 kommer Wigeliusassocierade plattor att ha sålt mer än 400 000 i hela världen.

Vem är Anders Wigelius?

– Jag är 26 år, kommer från Karlstad, men har bott och verkat i Stockholm sedan ett antal år tillbaka. Har tidigare varit både dansbandssångare och soloartist. Deltog i TV3-satsningen True Talent för några år sedan och fick därigenom skivkontrakt för en AOR-platta under bandnamnet Wigelius. Vi turnerade en sväng i Spanien men låtskrivandet har tagit över allt mer i takt med att de framgångarna växt på olika håll i världen.

Du har framgångar i olika genrer, hur skulle du beskriva din egen musiksmak?

– Min bakgrund finns till största delen i AOR-musiken. Toto, Journey och den biten. Men jag gillar bredd och att ha många olika sound och genrer att jobba med. Det förklarar nog att jag kan sitta med J-pop på förmiddagen och ägna eftermiddagen åt att lägga gitarrer åt något svenskt dansband. Det känns berikande att ha olika preferenser, både vad det gäller de enskilda genrer jag jobbar med och sett till själva helheten för min produkt, mitt sound eller vad man ska säga… Jag är också fortfarande aktiv musiker och turnerar runt med mitt band DDB när jag inte skriver. Det känns viktigt att komma ut och röra på sig, och inte bara sitta i grottan och skriva.

Har du något samröre med övriga delar av det svenska ”låtexportundret” eller andra låtskrivare?

– Jag är förlagd på Firefly Entertainment. Det är därigenom jag först kom i kontakt med J- och K-popen. Jag skriver mestadels tillsammans med min bror Erik men också med flertalet andra producenter. Bland annat Stephan Elfgren, som jag skrev Blue World tillsammans med. Den ligger just nu etta på Tower Records hitlista i Japan. För de svenska listorna har jag haft störst framgångar tillsammans med låtskrivaren Ulf Georgsson. Vi har skrivit ett antal guld- och platinasäljande låtar till Lasse Stefanz genom åren. Just nu är vi med som förstaspår på deras senaste platta som ligger etta på Sverigetopplistan.

Vad händer under 2014?

– Jag hoppas det kommer att fortsätta uppåt även 2014! Slutet av 2013 har sett väldigt bra ut med placeringar högt eller högst upp på listorna i flera länder, så jag siktar på att skriva nya hits. Förhoppningsvis blir det några fler resor till Tokyo även i år och kanske att man kan börja se sig om efter nya möjligheter längs vägen. Både i och utanför Sverige och Japan.

Lars Nylin