30 oktober 2013

4 SNABBA Patrik Andersson/Sónar Stockholm

 

Sónar i Barcelona är efter 20 år en institution bland festivaler och ledande i sin riktning, electro/klubb. Nu går den på export till Stockholm, 14-15 februari på Münchenbryggeriet i Stockholm. MI kontaktade ansvarig Patrik  Andersson på Pitch & Smith för en 4 SNABBA.

Första utannonserade namn är Skudge, La Fleur, Bonobo, Jon Hopkins och Daphni – sidoprojektet för Cariboumusikern Daniel Snaith.

Vad kommer man att känna igen från originalet i Barcelona?

– Det är en ganska stor skillnad på vad Sónar Barcelona och Sónar Stockholm är, dels har vi helt andra lagar och förutsättningar i Sverige än de har i Spanien. Det som är Sónars grundtanke med att expandera till olika länder är att ”Sónarifiera” den lokala scenen och det lokala intresset. Så det man kommer känna igen är vår strävan efter att boka intressanta akter som ligger i framkant inom ramen för Sónars inriktning. Vi kommer också paketera det till att bli en unik visuell upplevelse.

Sónar i Reykjavik arrangeras samma helg, hur löser ni detta?

-Det finns naturligtvis en tanke med att Reykjavik ligger samma helg, det är för att kunna dela på vissa artister, vilka det blir är inte helt klart dock.

Hur stort har intresset varit hittills?

– Vi släppte biljetterna i mitten på oktober och fick direkt ett bra gensvar, mycket positiv feedback på vårt första artistsläpp också. Det som är extra roligt är hur folk runt om i norden har reagerat. Vi kommer få ganska mycket gäster som inte bor i Stockholm, och det känns väldigt roligt.

Berätta lite för MI:s läsare om vad du gör i övrigt?

– Vi som gör Sónar från Sveriges sida driver också ett bokningsbolag som heter Pitch & Smith. Traditionellt sett har vi främst bokat turnéer i Europa med akter så som Caribou, Toro Y Moi, Wovenhand, José Gonzalez, Johnossi, Shout Out Louds, Neko Case mfl.  Senaste två åren har vi dock börjat jobba med fler och och fler svenska akter i Sverige, och därmed vuxit på den marknaden. Exempel på de akterna är Maskinen, Den Svenska Björnstammen, Panda Da Panda, Tove Lo, Frida Sundemo, Norlie & KKV, Movits m.fl.

Sonár startade i Barcelona 1994. Sedan 2002 har man gått på export till totalt 50 städer. Stockholm är en av fem städer utöver Barcelona som gästas under 2014.

Lars Nylin