29 oktober 2013

BUTIK Dinkytown på Bengans

Från och med 2 november kommer Bengans vid Stigbergstorget i Göteborg att vara den akustiska klubben Dinkytowns nya hemvist i Göteborg. Då framträder Christian Kjellbander och Luna Green.

Dinkytown startade våren 2009 på Mejeriet i Trollhättan och med över 160 arrangemang finns nu Dinkytown i förutom Trollhättan även i Uddevalla, Vänersborg, Alingsås och Göteborg. Dinkytown kan beskrivas som en kreativ fristad där man en gång i månaden kan ta del utav en kväll där en artist framträder helt utan förstärkning.

Idéen och tanken till en sådan här scen väcktes redan för flera år sedan när upphovsmannen, Kristoffer Hedberg, läste en biografi om Bob Dylan. Hur denne i 1960-talets New York uppträdde på öppna scener på små gemytliga caféer i området Greenwich Village. Där gaget bestod av att skicka runt en hatt och hoppas på en givmild publik. Många betydelsefulla namn inom poesi och musikvärlden började sina karriärer just på dessa scener. Namnet Dinkytown kommer från ett område i Minneapolis där liknande öppna scener fanns på 60-talet.

Dinkytown ska vara en lättillgänglig plats för den kulturintresserade att kunna ta del av det lokala kulturlivet. För artisten är det ett okomplicerat sätt att komma ut med sin musik till en intresserad publik. Det finns alldeles för få forum för att på detta anspråkslösa sätt kunna nå den här typen av kultur” summeras tanken i ett pressmeddelande.

Precis som på Dylans tid så är även Dinkytown-caféerna små och gemytliga så att man kommer nära personen som framträder. Ett urval av artister som tidigare spelat på Dinkytown är: Kristofer Åström, Mattias Hellberg, Kristian Anttila, Vera Vinter, SeLest, Autisterna, Dan Viktor, I’m Kingfisher och Lovisa Samuelsson.

30/11 gästas Dinkytown av Ian Persson från The Soundtrack of our Lives.

Lars Nylin