28 oktober 2013

BOK Självbiografi från Tony Thorén

Eldkvarns Tony Thorén står för en av höstens många rockbiografier. Boken med titeln Va faan är det frågan om? firades i måndags med att Thorén, Eldkvarn och ett antal vänner trängde ihop sig i en svettig bar på Stockholms söder.

Boken släpps på Tony Thoréns egna Eldscript Förlag 14/11. I ett pressmeddelande berättar Thorén om hur det gick till när han ”gjorde en Plura” och tecknade ned historien om sitt liv så här långt:

”Efter 40 år i musikens och livets tjänst var mitt huvud fullt av storys. Tänkte att det borde kunna bli någon slags bok. Efter åtta år kom jag igång. Tänkte inget. Hade ingen plan, inget synopsis. Lät bara pennan gå. Efter några veckor hade jag fått ner fyra ‐ fem storys. När jag sen läste blev jag förvånad över flytet i texterna och satt faktiskt och garvade högt för mig själv. Det hade ju blivit riktigt kul! Omedvetet hade jag ju fått till en groove och en rytm. Storysarna var som låtar! Okej, jag körde på så här. Kände stor frihet. Lät berättandet dra iväg åt olika håll. Fem faktiskt. Röda trådar, alltså. Märkte att jag hade en agenda. Den kommer jag låta vara hemlig till nån kommer på den. Som en liten tävling. Tävling är ju populärt i det offentliga. Boken är en sorts skruvad självbiografi som ställer frågor om tillvaron. Frågor vi alla bär inom oss. Va faan är det frågan om?”

Lars Nylin

Tony Thoréns releaseparty.