17 oktober 2013

FESTIVAL Sound Of Stockholm expanderar

Den internationella musikfestivalen Sound of Stockholm har i tre år presenterat ett program med en blandning av kammarmusik och elektronmusik, svenskt och internationellt, storslaget och intimt, med målet att uppnå en jämställd artist- och tonsättarblandning med 50 procent kvinnor och 50 procent män. I år expanderar festivalen till att även innefatta opera och en klubbscen.

Festivalen äger rum 5-9 november och omfattar drygt 25 konserter samt seminarier och barnarrangemang och hålls på Kulturhuset Stadsteatern samt på Audiorama. I år gästar bl.a Ny Musikk Bergens uppsättning av Salvatore Sciarrinos kammaropera Lohengrin festivalen.

– För Sound of Stockholm är det en självklar expansion att införliva musikdramatiken i vårt utbud med konstmusikalisk spets, säger Magnus Bunnskog från Sound of Stockholm och själv kompositör. Lohengrin är inte bara en samtida klassiker av ett av världsnamnen inom komposition; det är också en uppsättning som i NMBs regi ställer frågor om nytolkningar och röstens möjligheter, något som Sofia Jernberg bemästrar till fullo.

Fredagen och lördagen avslutas med klubbkvällar. Fanska Kangding Ray, tyska Grischa Lichtenberger och japanska Kyoka det tyska elektronmusikkollektivet och skivbolaget Raster Notons står på programmet. Alla tre artister rör sig i gränslandet mellan experimentell musik och klubbmusik.

– Tanken med våra klubbkvällar är att visa på mångfalden inom den nya musiken, att experimentlusta och klangvirtuoseri kan ta sig en oändlig mängd olika uttryck, att koncentrerat lyssnande till kammarmusik och dans till nu-acid kan äga rum under samma kväll, säger Mattias Petersson från Sound of Stockholm och även han kompositör. Det ena behöver absolut inte utesluta det andra!

Ur programmet kan även nämnas exempelvis uruppförandet av Henrik Strindbergs ”One Child, Teacher, Book and Pen” med norska Cikada-ensemblen, legendariska improvisationsgruppen The Necks från Australien, Pärlor för svins The Movie Theatre Experience och elgitarrkollektivet Krock.

Claes Olson

Länk:

www.soundofstockholm.se