8 oktober 2013

4 SNABBA Peder Andersson / fotograf i bokform

I helgen var det releaseparty för fotografen Peder Anderssons fotobok Scen utgiven av Premium Publishing. Boken bygger huvudsakligen på konsertbilder tagna från slutet av sjuttiotalet fram tills idag. Bokens drygt 250 sidor befolkas både av världsstjärnor som Frank och Dweezil Zappa, Kiss, The Rolling Stones och David Bowie och svenska artister som Pugh Rogefeldt, Thåström, Lykke Li, Roxette, Gyllene Tider och Magnus Uggla samt artister från fotografens egna hemtrakter: Tomas Ledin, Jacob Gordin, The Deer Tracks och Caviare Days.

Grattis till att få ditt konstnärliga livsverk (so far…) publicerat i bokform, Peder! Hur fick du den här idén?

– Det började med att min formgivare Jonas Linblad ringde mig och sa att han ville göra en bok med mig. Sedan hamnade jag på Radio Gävleborg med Madeleene Drake i studion och beslutet fattades med hjälp av couch Leif Grytenius.

Vilka bilder är du personligen mest nöjd med och vilken är din mest oförglömliga fotosession?

– Jag är grymt stolt över Ted och Cornelis i boken samt att fått med så mycket bilder från Peace & Love. Att få umgås med Kiss redan 1980 och få vara dem tillgänglig för bilder hela dagen och kvällens show – det är svårt att glömma… Men ”Pink Floyd” backstage är bra tungt det med! Med mera, med mera…

– Det är härligt att kunna få möjlighet att visa upp så mycket Gävle-artister i boken. Jag minns när jag plåtade Quiet med deras då nya bassist Ulf ”Rockis” Ivarsson,som idag är demonproducent (och spelar med bl.a Thåström/reds.anm).

Ja, det är många gävleartister med i boken. Vilken relation har du till din hemstads musikliv?

– Det kommer mycket bra musik kommer från Gävle. Ett visst band sa till och med på en LP att ”rocken kommer från Gävle”. Skillnaden idag är väl bara tekniken. Annars så finns det samma stora utbud. Ida Long, Caviare Days, Jacob Gordin, The Deer Tracks… Det kokar i Gävle som det gjorde i Liverpool en gång i tiden!

Vilka konserter står närmast på din agenda just nu?

– Just nu står konserter med Dweezil Zappa både i Göteborg och Stockholm högt på min lista. Men det kommer att bli en hel del innan det med.

– Framtidsplanen annars är att fortsätta bygga upp mitt fotoarkiv med backstagebilder på artister för nästa bok: Bakom Scen!

Claes Olson