19 september 2013

STIM Nya fördelningssystemet en satsning på mångfald

STIM:s styrelse har fattat ett inriktningsbeslut om att utarbeta regler för ett nytt, effektivt och hållbart system för fördelning av upphovsrättslig ersättning. Enligt förslaget ska det tidigare graderingssystemet och det så kallade MEM-stödet – för marknadsmässigt eftersatta områden – ersättas av ett mångfaldsstöd för STIM-anslutna upphovsmän. 

Förslaget till nya fördelningsregler baseras på en utredning genomförd under 2012 och 2013 av STIM i nära samarbete med ägarföreningarna FST (Föreningen Svenska Tonsättare), SKAP (Sveriges kompositörer och textförfattare) och Musikförläggarna.

Resultatet av utredningen är ett nytt, starkare och mer hållbart fördelningssystem som skall vara rustat för förändringar i omvärlden, t.ex att man idag lyssnar på musik på nya sätt och att antalet verk ökar kraftigt. Bland åtgärderna finns en mer logisk struktur i fördelningsområden och en tydlig åtskillnad av fördelningsregler och stödordningar. En annan viktig parameter i arbetet är objektivitet och att fördelningen av intäkter blir så träffsäker som möjligt.

De nya reglerna tar avstamp i Stims stadgade mål att främja de anslutnas ekonomiska intressen och den svenska musikkulturen.

– Vi är glada att vi nu får ett enklare system, som inte bara är lättare att tillämpa utan som också är tydligt och transparent, säger Kenth Muldin, vd STIM.

Förslaget innebär också att det tidigare systemet med s.k. gradering och MEM-stöd (MEM – marknadsmässigt eftersatta områden) omvandlas till en ny ersättningsform. Syftet är att främja musikalisk mångfald och nyskapande, genom att stimulera musikområden som till stor del saknar en kommersiell marknad.

STIM, SKAP, FST och Musikförläggarna har alla deltagit i utvecklingsarbetet, dels genom Stims fördelningskommitté och styrelsemöten, dels genom medlemsforum.

Enligt Stims stadgar kan fördelningsreglerna ändras genom två på varandra följande föreningsstämmor, varefter beslutet måste ratificeras av Stims styrelse. Föreningsstämmorna kommer att hållas under senare delen av hösten.

Claes Olson