29 augusti 2013

4 SNABBA Fredrik Olsson / Razor Boy, 5 år

Den här månaden firar det svenska musikbolaget Razor Boy 5-årsjubileum. Anders Bagge och Fredrik Olsson firar dock ”modest” – trots de senaste årens stora framgångar i form av samarbeten med bl.a David Guetta, Kelly Rowland, Kylie Minogue, Celine Dion och Ke$ha. Fredrik Olsson besvarar våra frågor.

Nu i augusti firar Razor Boy 5-årsjubileum. Men, för att vara exakt, var det inte i juni 2008 som bolaget bildades? 

– Jo stämmer, men det var så att säga i slutet av augusti vi drog igång verksamheten på allvar med allt vad det innebär. Mina första samarbeten med writers kom igång, bland annat satte jag ihop Nervo-systrarna med David Guetta och Kelly Rowland då, vilket ledde till den banbrytande jättehiten When Love Takes Over.

Hur föddes idén till Razor Boy och vilka var det som drog igång verksamheten?

– Det var min vän Anders Bagge som föreslog att vi skulle starta ett förlag ihop, när jag arbetade på EMI och var bland annat Anders A&R. Anders stod initialt för finansierandet av Razor Boy  och har varit en så kallad silent partner.

– Jag är tacksam mot Anders som satsade på mig och lät mig bygga förlaget precis som jag ville. I dag äger jag och Anders förlaget och jag sköter den dagliga driften med allt vad det innebär från det roliga kreativa arbetet till det administrativa.

Hittills ligger ni bakom totalt 300 låtar, närmare 26 #1 hits och  mer än 30 topp 5 och topp 10-singlar och album i bl.a USA, Storbritannien, Tyskland, Japan, Korea, Frankrike och resten av världen… Vilka låtar rankar du som era största framgångar genom åren?  

– Helt klart When Love Takes Over med Guetta / Rowland, som är en av de senaste 4 årens största världshits. Stooshe Black Heart är en av de tre största hitsen i England det senaste året. Rising Sun med Exile i Japan var Japans största låt 2012. Låten är skriven av Johan Becker, Sharon Vaughn och bröderna Didrik och Sebastian Thott och har  genererat mest royalties av alla verk skapade av utländska låtskrivare i Japan förra året / reds. anm).

– Sedan har vi en massa singlar och album-cuts med alltifrån Celine Dion, Kesha, Kylie Minogue och Armin van Buuren med flera som varit stora över världen…

Hur firar ni 5-årsjubileumet och hur ser de kommande fem åren ut?

– Vi firar det väldigt modest, bara med en golfrunda och en god middag i morgon. Sen blir det en liten intern tillställning inom kort… Och 10-årsfesten!? Det tar vi då!

Claes Olson