22 augusti 2013

ARTIST Attentat på bio

I september har filmen Glöden slocknar aldrig om det legendariska göteborgspunkbandet Attentat premiär i Göteborg och Stockholm. På de två unika filmvisningarna medverkar medlemmarna själva med ett kort unplugged uppträdande. Dessutom blir det intervjuer av regissör, medverkande och ”diverse andra upptåg”.

Glöden slocknar aldrig är en 78 minuter lång film – nedklippt från totalt 50 timmar film (!) – som följer Attentat under ett år i studion, replokalen, på scen och i turnébussen, blandat med intervjuer och unikt arkivmaterial. En intensiv och högljudd film med snabba klipp, politik, punkig allsång och kvick dialog. Dessutom ingår det flera musik- och göteborgsmiljöer från nu och då. Levande bilder från Slottskogsfestivalen 1979 blandas med Attentats konsert inför 750 fans på Pustervik i mars 2013 då nya albumet Fy fan presenterades, demonstrationsscener från Occupy Wall Street 2011 i New York och tv-framträdandet i Guldslipsen 1982.

– Jag tycker vi har fångat känslan perfekt om vad den här punkgruppen handlar om, menar regissören Jonas Nyström. Det unika sociala samspelet mellan Jönsson, Paddan, Crippa, Kruse och Paul och den ilska, tjurighet och humor som alltid drivit dem framåt.

Medverkar förutom Attentat gör bl.a Silversystrar, Ebbot, Kai Martin, Gunnar Danielsson och Samba Cansada.

Lördag 7 september visas filmen på Bio Roy på Avenyn i Göteborg. 12 september visas den sedan på Bio Rio i Stockholm.

Claes Olson