13 juni 2013

FÖRLAG BMG Chrysalis kontrakterar Anna Ternheim-producerade VIDAR i USA

BMG Chrysalis Scandinavia har tecknat ett exklusivt förlagsavtal med den svenska indiefolk-trion VIDAR, som med Anna Ternheim som producent just nu är i Woodstock och spelar in sitt kommande debutalbum i Peter Gabriel-trummisen Jerry Marottas Dreamlands Recording Studios, med Adam Armstrong (Fleet Foxes, Sufjan Stevens m.fl) som ljudtekniker.

VIDAR består av trion Maija Hardorp (sång, gitarr), Tuva Hardorp (sång, bas, dragspel) och Emmy Deivert (sång, trummor, slagverk), som bildade bandet redan i tonåren. Genombrottet kom när de på personlig inbjudan av Marie Ledin förra året inbjöds att framföra bland annat sin personliga version av Simon & Garfunkels klassiska Kathy’s Song för de vilt jublande pristagarna Paul Simon och Yo-Yo Ma på först ett privat Pre-Polar Music Prize-Party och dagen efter på såväl Polar Music Talks som på Riche Polar Music Prize Dinner Party.

– Paul Simon var precis lika tagen och imponerad som vi av VIDAR:s tolkning av Kathy’s Song, minns Sanken Sandqvist, vd BMG Chrysalis Scandinavia. VIDAR:s stil är så unik och känslostark att vi genast kände att vi ville arbeta med dem. Vi är otroligt glada over att få vara med och supporta deras framsteg!

– Det känns jättekul att BMG tror på oss och ger oss chansen att göra det vi drömmer om, kommenterar Tuva Hardorp, en av trions sångröster.

– Det känns helt rätt att ha påbörjat ett samarbete med BMG, säger Maija Hardorp. Det här är precis det vi behöver för att ta nästa steg som band.

– Nu är allt satt i rullning och vi är hur taggade som helst på att vara här i Dreamland Studios och spela in! summerar Emmy Deivert.

– BMG Chrysalis befinner sig just nu i ett spännande expansionsskede och med musikförlagets nya upplägg och uppbackning av våra planer, både internationellt och på hemmaplan, känns de som en perfekt partner i våra planer på att placera VIDAR på världskartan, kommenterar Claes Olson, exekutiv producent för debutalbumet och – assisterad av Hanna Nicklasson – bandets manager.

I samband med Woodstock-inspelningen är Claes Olson just nu i New York för att träffa amerikanska intressenter och potentiella samarbetspartners på plats. Det finns redan ett nyfiket intresse för bandet, vars Kathy’s Song-tolkning både har fått tummen upp av Paul Simon själv och  plockats upp av en amerikansk grupp. De senaste dagarna har bl.a  Maud och Garth Hudson (The Band) och Woodstock-legendaren John Sebastian (Lovin’ Spoonful) varit förbi Dreamland-studion och hälsat på.

Lars Nylin

Bilden, bakre raden fr.v: Sanken Sandqvist (vd, BMG Chrysalis Scandinavia), Jonna L. Peltola (A&R, BMG Chrysalis Scandinavia) och Claes Olson (manager, exekutiv producent) Främre raden: Tuva Hardorp, Emmy Deivert och Maija Hardorp (VIDAR). Saknas på bilden gör Hanna Nicklasson.