30 maj 2013

FÖRLAG Starlab öppnar studio i samarbete med Japan

Starlab Publishing expanderar sin verksamhet med nya lokaler och ett utökat samarbete med japanska Nichion.

Starlab Publishing, som ägs av Peter Sahlin och Anders Mören, firade i tisdags invigningen av musikförlagets nya studiokomplex i Gröndal, Stockholm. Förutom Starlabs låtskrivare och branschfolk fanns även japanska Nichion INC Jonny Thompson, på plats.

Nichion som är ett av Japans största musikförlag, hyr ett av studiorummen permanent  och flera av förlagets japanska låtskrivare skickas hit för att skriva låtar tillsammans med Starlabs låtskrivare. Just nu sitter till exempel Yoko Hiramatsu (som nyligen hade en listetta i Japan med pojkbandet KAT-TUN) fram till nästa år.

Det är framför allt J-Pop och internationell pop som produceras i alla studiorummen. Konkurrensen om de japanska bolagen är givetvis stor och därför är Peter och Anders extra nöjda över att ett av Japans största musikförlag har hyrt in sig. Starlab Publishing säger sig ha nära kontakt med den asiatiska marknaden, framför allt den japanska.

– För de som vill satsa på en god skivförsäljning innebär det en klar fördel, eftersom marknaden för fysiska skivor fortfarande är stor där. En bra vecka är det inte ovanligt att sälja närmare en miljon fysiska skivor i Japan.

– Det skulle aldrig gå i Sverige, där är industrin enormt mycket större, kommenterar Anders vars Misty Musik AB den här veckan firar 26 år.

Studiokomplexet i Gröndals centrum består av fem låtskrivarrum, kontor och en större studio med flytande rum för inspelningar. På plats finns tio låtskrivare och producenter, men Starlab samarbetar även med en rad låtskrivare utifrån för att uppfylla de förfrågningar som kommer från företag, förlag och skivbolag runtom i världen. I studion skapas även musik för film och reklam.

Peter Sahlin, som även driver skivbolaget Hitworks med bl.a NEO, Anniela, I.D.A och Sister Love, arbetar på Starlabs med att ta fram ”rätt låtar/produktioner” och den övergripande kontakten med alla låtskrivare. Anders Mörén ansvarar för det administrativa och juridiska.

Starlab Publishings två ägare har arbetat tillsammans sedan 1991 då de möttes på Anders musikförlag Misty Music. På den tiden var Peter Sahlin artist och internationell producent och låtskrivare för bl.a Epic/ Sony i USA, JVC i Japan, Edel i Tyskland samt Warner Music och MNW i Skandinavien. De senaste åren har Sahlin och Mörén skapat musik för internationella artister tillsammans med ett omfattande nätverk av låtskrivare, både inom och utanför Sveriges gränser.

– Vi har en stor samlad kompetens som gör att vi snabbt och flexibelt kan skräddarsy både låtar och produktioner, konstaterar de.

Claes Olson

Bilden fr.v: Peter Sahlin, Anders Mören, Yoko Hiramatsu och Jonny Thompson