Nyheter 3 april 2013

FÖRLAG Sacem och UMP i avtal med YouTube

Franska upphovsrättsorganisationen Sacem och Universal Music Publishing har gjort ett internationellt avtal med YouTube, ett avtal som därmed föregår avtal mellan exempelvis Stim och den amerikanska videoportalen.

Det är Musicweek som på onsdagen rapporterar om avtalet. I Sacems fall handlar det om det första omfattande avtalet mellan en upphovsrättsorganisation och YouTube. Sacems vd Jean-Noël Tronc säger i ett uttalande om den banbrytande överenskommelsen:

– Sacem är stolta över att vara världens första upphovsrättsorganisation som har slutit ett avtal av den här storleken med Youtube – världens ledande digitala plattform för musikvideor.

Avtalet innefattar de Sacem-anslutna låtskrivarnas musik och Universal Music Publishings anglo-amerikanska katalog. Avtalet gäller Europa, Mellanöstern, Afrika och Asien. I totalt 127 länder kommer låtskrivarna nu att få ersättning när deras musik förekommer i klipp på YouTube.

I Sverige förhandlar Stim med YouTube och även därifrån hörs optimistiska tongångar. Stims kommunikationschef Karin Jihde sa på onsdagen till SVT:s Kulturnyheterna: ”Vi försöker få till ett så fördelaktigt avtal som möjligt för upphovsmännen, och vi tror att det kommer att ske inom en ganska snar framtid.”

Lars Nylin