20 mars 2013

SKIVBOLAG Per Sundin Nordenchef för Universal Music Group

Per Sundin har utsetts till Senior Vice President för den den nordiska regionen av Universal Music Group International. Det meddelade på måndagen Frank Briegmann, ansvarig för central-Europa på Universal och även den som Sundin rapporterar till.

I den nya rollen, som gäller omedelbart, fortsätter Per Sundin att vara VD och styrelseordförande för Universal Music Sweden, med den nya uppgiften att ta ytterligare ansvar för Universals operationer i Danmark, Finland och Norge. Caspar Bengtsson, VD för Universal Music Norge, Jarkko Nordlund, VD för Universal Music Finland, respektive Petter Singsaas, VD för Universal Music Norge, kommer nu att rapportera direkt till Sundin.

Sedan Sundin började på Universal Music som VD år 2008 har bolaget blivit det största i Sverige med ett artiststall som inkluderar Avicii, Håkan Hellström och Veronica Maggio och med framgångsrika utgivningar från internationella artister som Imagine Dragons, Rihanna och Nicki Minaj. Sveriges framgång som kuvös för nya digitala aktörer, som Spotify, har hjälpt musikmarknaden att åter växa, alltid med Sundins support för denna intressanta nya del av svensk musikindustri.

Frank Briegmann säger i ett pressmeddelande:

Jag är glad att Per tar denna nya större roll och jag är övertygad om att hans utmärkta nordiska VD-team ytterligare kommer att stärka Universals verksamhet. Han har suttit på parkett under de senaste årens streaming-revolution och har med sin instinktiva känsla för artisters kreativitet den perfekta kombinationen av skicklighet och erfarenhet för den här centrala rollen.”

Per Sundin säger:

The nordiska länderna finns nu i fronten för fantastiska förändringar i musikindustrin. Det är en stor ära att få leda Universal Musics strålande nordiska verksamhet, att framgent få dela lysande musik och strategier som del av Franks team, det största och mest expansiva på den europeiska kontinenten.

Per Sundin började sin karriär i musikbranschen 1989 som Marketing Manager på dåvarande CBS Records (nu Sony Music) svenska kontor, för att bli marknadschef 1991. Efter några år när han arbetade med radio och TV, liksom artistmanagement, återvände han 1998 till Sony Music som VD. 2001 befordrades han till VD för Sony Music Nordic och, efter fusionen av Sony och BMG, blev han 2005 högste ansvarig för det nya bolaget – som under hans ledning blev marknadsledande. Han lämnade Sony BMG för att ta över Universal Music Sweden år 2008.

Lars Nylin