17 januari 2013

FÖRLAG Stipendieregn

Inge och Einar Rosenborgs Stiftelse för svensk musik har under 2012 beslutat utdela tre stipendier till ett sammanlagt värde av 175 000 kronor. Inge och Einar Rosenborgs Stiftelse för svensk musik grundades 1950 och har som ändamål att genom Gehrmans Musikförlag, i vilket stiftelsen har 80 procent av aktiekapitalet, verka för utgivning och framförande av värdefull svensk musik, samt att genom bidrag och stipendier stödja svenskt musikliv.

Gehrmans Musikförlag AB startades 1893 och förlagets verksamhet bygger på att tillgängliggöra och marknadsföra den musik förlaget representerar. Förlagets affärsidé är att vara länken mellan upphovsmännen och musiklivet inom sina huvudområden: Orkester- & kammarmusik, Kör- och kyrkomusik samt Musikundervisning.

Rosenborg-Gehrmans studiestipendium på 100 000 kronor tilldelas trumpetaren Filip Draglund. Stipendiet som kungjordes vid Kungl. Musikaliska Akademiens högtidssammankomst.
– Filip Draglund är en musiker med extraordinära kvaliteter, säger juryns ordförande Sven Erik Eriksson.
– Hans förbluffande tekniska nivå tillåter honom att helt och fullt ägna sig åt sin tolkning av musiken. Genom en kombination av intensitet, integritet och musikaliskt flöde bjuder Filip på en interpretation som är fängslande, dramatisk och genuin.

Filip Draglund föddes i Solna 1987. Han började 1998 på Musikskolan Lilla Akademien med vilka han uppträde på de flesta stora scenerna i Stockholm. Efter studierna på Lilla Akademien började han 2006 studera på Musikhögskolan i Malmö för Håkan Hardenberger och Bo Nilsson. 2007 kvalificerade han sig till semifinal i Svenska Dirigent/Solistpriset och uppträdde bl.a. i Royal Albert Hall och Birmingham Symphony Hall. Han har även vunnit guldmedalj i Berlingske Tidendes Musikkonkurrence.

Just nu studerar Filip Draglund på diplomutbildningen vid Musikhögskolan i Malmö för Håkan Hardenberger.
Rosenborg-Gehrmans körstipendium, tilldelas Stig Sandlund, Piteå. Stipendiet delades ut i samverkan med Föreningen Sveriges Körledare vid föreningens konvent i Piteå i oktober.

Motiveringen lyder: Stig Sandlund har outtröttligt arbetat med kör som sin livsuppgift. Vid musikutbildningarna i Framnäs och Piteå har generationer av sångare fostrats i en medveten uppfattning om text och dess innehåll. Stig Sandlund förenar en osviklig klangkänsla och noggrannhet i intonationen med en levande texttolkning och uttrycksfull deklamation. Stig Sandlund har förmåga att i alla lägen se varje körsjungande individ och dess betydelse i det stora sammanhanget. Stig Sandlund har med värme, medmänsklighet, musikalisk självklarhet, humor, ypperlig fraseringsteknik och ödmjuk pondus kunnat förklara vad gemensamt vokalt musicerande innebär. 
Rosenborg-Gehrmans stipendium till ung tonsättare, som delas ut till en ung tonsättare i början av sin karriär, tilldelas Daniel Fjellström, Malmö.

Stiftelsens motivation lyder: Daniel Fjellströms musik imponerar, berör och kvalar in i allt större sammanhang. Hans starka stilkänsla, utsökta instrumentation, intuitiva formkänsla och naturliga musikalitet bäddar för stigande framgångar bland ledande orkestrar i en just påbörjad karriär.

Daniel Fjellström är född 1983 och verksam som tonsättare och arrangör. 2007-2011 studerade han arrangering och komposition vid Musikhögskolan i Malmö för bl.a. Rolf Martinsson och Håkan Andersson samt vid Royal College of Music i London för Alison Kay. 2012 vann Daniel Uppsala Tonsättartävling med Quiet Arcs/Pulsating Surfaces för orkester. Fjellströms musik har framförts av ensembler som Malmö Symfoniorkester, Eric Ericssons Kammarkör, BBC Singers, Swedish Wind Ensemble, Jönköpings Sinfonietta, John Bauer Brass, Marinens Musikkår och Wermland Operas Orkester m.fl. För närvarande arbetar Daniel Fjellström med sin första opera på beställning av Operaverkstan, Malmö Opera.

Årets stipendieutdelning äger rum i Stockholms konserthus, Grünewaldsalen tisdagen 22 januari.

Claes Olson