10 oktober 2012

4 SNABBA med Åsa Nylén på Föreningen Musikbransch-utbildningar

Åsa Nylén

Landets olika musikbransch-utbildningar har gått samman i Föreningen Musikbranschutbildningar. MI har pratat med Åsa Nylén (bilden t.h.) på BoomTown i Borlänge, branschbekant för många efter hennes roller i Triggerkonferensen i samband med Peace & Love.

Varför startas föreningen och varför händer det just nu?

– Föreningen startas p.g.a. att det finns ett stort behov av att: Samordna/synliggöra utbildningsbehovet i musikbranschen, verka för ökad kompetensutveckling i musikbranschen, främja samarbetet mellan utbildningarna, värna om kvalitén på utbildningarna i branschen, skapa en mötesplats för föreningens medlemmar samt för andra aktörer i musikbranschen.

– Att detta sker just nu beror på att branschorganet Musiksverige, som har utbildning som ett av sina fokus områden, bjöd in till en träff i våras. Vi som var med på mötet insåg genast hur viktigt det är att komma samman för att diskutera och ventilera problematik och glädje ämnen. Det finns gemensamma frågor där vi blir starkare om vi agerar som en grupp. Att starta en förening blev ett självklart val.

Vilka är med? Hur stor tror ni föreningen kan/bör bli?

– Alla vi som var med på mötet vilket är; Musik & Event arrangör,Nyköpingskommun/Campus Nyköping, SAE Institute Stockholm, BoomTown Music Education, Luleå Tekniska Universitet, Music Development Factory AB, Linnéuniversitetet och Hultsfred Music & Event Management.

– Det finns inget självändamål att bli en förening med många medlemmar. Här ser vi som det viktigaste att man står för kvalitét, engagemang och utveckling. Om vi ska samverka och utvecklas gäller det att alla är aktiva och villiga att dela med sig. Men vi vill naturligtvis poängtera att vi vill ha in fler medlemmar.

Vilka är de viktigaste frågorna på agendan just nu?

– Det första vi tar tag i är en ansökan om medlemskap i branschorganet Musiksverige. Där finns en kraft och hjälp för att få fram våra åsikter till politiken. Så kommer vi även att konkretisera med vad och hur vi ska samarbeta. Finna de första stegen till ett rikt samarbete och en ljus framtid.
Att i alla lämpliga sammanhang belysa musikbranschens betydelse i svenskt näringsliv och utveckling av entreprenörskap.

Vad är din egen bakgrund i sammanhanget?

– Jag har alltid arbetet med och varit intresserad av entreprenörskap, lönsamhet och utbildning inom de områden jag varit verksam i. Jag hamnade i musikbranschen 2002 genom Shele Sondheim, CSM words and music. Åkte runt på musikbranschevents tillsammans med honom och fick en fantastisk inblick i internationell och nationell musikbransch. Som Borlängebo så visste jag att näringslivs projektet BoomTown startat och tillsammans med Piteå musikhögskola startat en unik musikutbildning. 2007 började jag min anställning på BoomTown. I min dagliga kontakt med band och artister från regionen såg jag behovet av relevanta musikbransch utbildningar med kontakt i musikbranschen och näringslivet. Jag är även idégivare och grundare av Trigger Creative Conference som genomförts i fyra år.

Lars Nylin