Okategoriserade 15 maj 2012

SWEDISH MUSIC HALL OF FAME Svensk populärmusik får ett eget hus

Svensk populärmusik och dess historia får ett eget hus på Djurgården i Stockholm. Våren 2013 öppnar Swedish Music Hall of Fame – ett 2 100 kvadratmeter stort musikhus som utöver utställningslokaler även kommer att rymma hotell och en restaurang med bar. För satsningen svarar bland andra Bengt Palmers, Charlotte Wiking, Eva Dahlgren, Jason Diakite (Timbuktu) och Niklas Strömstedt.

Projektet Swedish Music Hall of Fame bygger på en övertygelse om att svensk populärmusik är en del av vårt kulturarv och en bärande pelare i ”varumärket Sverige” internationellt. Initiativtagarna menar att det finns ett behov av att samla denna rika kulturskatt och koppla dess historia till dagens musikscen och händelser.

Bakom satsningen står insamlingsstiftelsen Svenska musikskattens hus. Stiftelsen ar icke vinstdrivande och dess vision och mål ar att skapa en berikande mötesplats för svensk populärmusik och dess historia. Verksamheten kommer främst att finansieras med inträdesavgifter, donationer och sponsorer. Andra intäktskallor kommer att vara konferens, kurser, shop och hotell/restaurang.

Styrelsen för Swedish Music Hall of Fame består av Arne Christensen, Tomas K. Nordberg, Bengt Simonsson, Monica Ekmark, Eva Dahlgren, Niklas Strömstedt och Timbuktu. Swedish Music Hall of Fames utställningsproducent är Bengt Palmers och vd for verksamheten är Charlotte Wiking.

– Jag är sa glad over att det äntligen skapas ett hus i Stockholm för den del av kulturvärlden som jag tillhör och älskar allra mest; musiken, säger Eva Dahlgren. Vi ska visa höjden och bredden i vår fantastiska musikhistoria, men även vara en del av framtiden. En plats for inspiration för kommande generationer, likväl som en samlingsplats där både svenskar och tillresta kan njuta av musik.

Swedish Music Hall of Fame skall vara en plats for både inspiration och förkovring. Ett hus där allmanhet, musikälskare, skolor, barn och ungdomar, musikbransch, artister, musiker och kompositörer är lika välkomna.

Här skall visas både temporära och permanenta musikutställningar från 1920 fram till idag samt en Hall of Fame över svensk populärmusik. I framtagandet av utställningarna kommer gästkuratorer och representanter från musikbranschen att delta. Huset skapas för den breda allmänheten, men med en extra tanke på barn och ungdomar. Utställningarna kommer att presentera svenska musiker, kompositörer och band och vara interaktiva och upplevelsebaserade med bilder, filmklipp och rekvisita från legendariska konserter och inspelningar av musikvideos. Förutom en permanent utstallning och en Hall of Fame kommer även temporära utställningar att visas. Vilka musiker som ska inga i utställningarna tas beslut om i samråd med representanter från den svenska musikbranschen.

Förutom utställningar kommer huset även att erbjuda unika evenemang kopplade till aktuella musikhändelser, mindre spelningar, kurser för skolor och musikintresserade, ett hotell med restaurang/bar samt en shop.

Swedish Music Hall of Fame kommer att erbjuda kurser och förelasningskvällar riktade både till allmänheten och musikbranschen. Man kommer att arrangera workshops med valkända musiker och föreläsningar som rör musiken som konst- och kulturform. Dessutom mer praktiska kurser som avtalsskrivning, budgetplanering och kommunikation med skivbolag och musikförläggare. Huset kommer dessutom att bedriva en särskild förelasningsverksamhet som riktar sig till barn, ungdomar och skolor.

Det överskott som genereras från verksamheten kommer oavkortat att gå till utbildningsverksamhet och stipendier som främjar ett aktivt och dynamiskt kulturliv inom musik. Stiftelsen kommer att dela ut stipendier till personer, föreningar och institutioner som på ett betydelsefullt satt gör eller har gjort en insats for att främja utvecklingen och spridningen av svensk musik.

Swedish Music Hall of Fames adress blir Djurgårdsvagen 68, d.v.s. mellan Liljevalchs och Grona Lund. Ansvarig arkitekt är Celsing Arkitekter. Byggbolag är Arcona.

Information om den stora öppningsutställningen släpps i höst.

Claes Olson