5 april 2012

Klassiska mästerverk i nyutgåvor

Jacqueline du Pres inspelning av Elgars Cellokonsert i e-moll, på Royal Albert Hall i London 1964, måste räknas som en av de finaste inspelningar och ett av de starkaste ögonblicken i musikhistorien. Debussys La Mer tillhör den klassiska världens absolut finaste orkesterverk. Båda mästerverken presenteras nu i utgåvor distribuerade av Naxos.

Elgar Cello Concerto / Priaulx Rainer Cello Concerto / Rubbra Cello Sonata [BBC / Naxos]
När den engelska cellisten Jacqueline du Pré (född i Oxford 1945) efter ett par decenniers kamp mot ms och påtvingad frånvaro från musikscenen dog i sitt hem i London i oktober 1987, så var det ett tragiskt slut på en av 1900-talets mest tumultarbetade och uppmärksammade musikerkarriärer. Höjdpunkten i den på grund av sjukdomen alltför korta karriären utgörs av det makalöst starka framförande av Edward Elgars Cellokonsert i e-moll som hon tillsammans med BBC Symphony Orchestra under ledning av Sir Malcolm Sargent gjorde på Royal Albert Hall i London 3 september 1964. I serien BBC legends har inspelningen i remastrat skick återutgivits av BBC. Albumet rymmer även Priaulx Rainers cellokonsert (inspelad samtidigt med Elgars konsert) och Edmund Rubbras Cellosonat i g-moll, opus 60 – båda mästerligt framförda. Men det är tveklöst Jacqueline du Prés Elgar-inspelningen som lyser starkast.

Debussy Complete Orchestral Works [Naxos]
Debussys skimrande La Mer tillhör den klassiska musikhistoriens absolut finaste orkesterverk. Här har mästerverket sin plats redan på den första av de nio cd-skivorna i den här boxen, där Orchestra National de Lyon under ledning av Jun Märkl presenterar hela 548 minuter (och 49 sekunder) mäktiga hav av toner signerade Claude Debussy (1862-1918). Utöver odödliga La Mer finns även bl.a Prélude à l’apres-midi d’un faune (en av Frank Zappas stora inspirationskällor), Pelléas et Mélisande: Symphonie och Fantaisie for piano and orchestra (med Jean-Yves Thibuadet vid flygeln) med i spåren på den enkelt förpackade men mäktigt innehållsrika boxen. Keith Andersons initierade text i omslagsboken berättar om alla de olika verkens tillkomst, Inspelningarna är gjorda i Lyon 2007-2010.

Claes Olson