BYLARM 2012 En hejdundrande seger för nordisk musik

artiklar
Sedan den fasta etableringen i Oslo för några år sedan har norska by:Larm utvecklats till att bli en oöverträffarbar samlingsplats för den nordiska musikscenens aktörer. I år fanns inte – bara artister, band, media och branschfolk på plats, utan även flera tunga politiker – bl.a Sveriges handelsminister Ewa Björling.

By: Larm öppnades i år officiellt Norges kulturminister Anniken Huitfeldt och Hallstein B. Bjercke, ansvarig för Affär och Kultur i Oslo. I samarbete med Maria Engström Östby på Creative Engineering arrangerades det under öppningsdagen därefter ett par seminarier och mottagningar där Sveriges handelsminister Ewa Björling medverkade.

Per Sinding-Larsen ledde ett nordiskt ministermöte, där Ewa Björling tillsammans med Norges näringsminister Trond Giske och Danmarks kulturminister Uffe Eldbaeck diskuterade de eventuella förutsättningarna för ett närmare nordiskt samarbete inom musik och andra kreativa näringar. Alla involverade såg positivt på utvecklingsmöjligheterna och det smått historiska mötet kan mycket väl kunna ses som startskottet för kommande gemensamma satsningar och samarbeten.

I anslutning till ministermötet presenterade Elisabeth Widlund och Linda Portnoff (Volante) bakgrunden och ramarna för den utredning om Musiksverige i siffror, vars konkreta innehåll kommer att offentliggöras i Stockholm den här veckan.

Det omfattande seminarieprogrammet onsdag-torsdag-fredag-lördag fokuserade i likhet med festivalscenerna på det nordiska musiklivet. Bland annat diskuterade företrädare för länderna läget på livescenen. Men det fanns också ett antal internationella – d.v.s. icke-nordiska – inslag, däribland en timme tillsammans med den legendariska afrikanske trumslagaren Tony Allen, som idag bl.a spelar i ett band tillsammans med Damon Albarn (Blur, Gorillaz m.m) och Flea (Red Hot Chili Peppers). Tony Allen intervjuades av en ytterst påläst och initierad Jan Gradvall.

De nordiska länderna arrangerade även egna nationella mottagningar. På takterassen Stratos, med magnifik utsikt över centrala Oslo, samlades torsdag kväll uppskattningsvis ett par hundra personer för att lyssna på Anders Hjelmtorp, Ewa Björling, Elisabeth Widlund och Per Sinding-Larsen, som tillsammans slog ett slag för de svenska kreativa näringarna. I fokus stod förstås musiken och den för de flesta helt okända Daniel Norgren slog med sin trio ned som ett bombnedslag med sin skönt opolerade rotrock.

I Kulturkirken Jakob trängdes publiken i den mäktiga lokalen när Goran Kajfes lika sensationellt som välförtjänt utsågs till årets mottagare av Nordic Music Prize, för sitt rosade album X/Y [Headspin / Cosmos-Playground]. Musikaliskt ramades prisgalan in av Anna Järvinen och Ane Brun.

Från onsdag kväll till tidigt söndag morgon pulserade hela Oslo av det musik. På ett tjugotal olika scener med varierande utbud och format. Från Sverige fanns förutom ovan nämnda artister Deportees, The Field, Icona Pop, Little Majorette, Tove Styrke, Dante, Grande Roses, Loney Dear, Linnea Olsson, The Amazing, Simian Ghost, Masquer, I Break Horses, Invasionen och Jocke Åhlunds spektakulära nya band Les Big Byrd på plats. Dessutom fanns bland andra isländska Gus Gus och Sykur, norska Donkeyboy, Casiokids ochThe Avalanche, danska The Raveonettes och Iceage samt det tunga finska bandet Siinai i programmet.

När jag lämnade Oslo lördag eftermiddag intervjuades först Todd Rundgren och därefter den svenska branschlegenden Dag Häggqvist på Folkteaterns scen. På kvällen avslutade norska Mayhem by:Larm på Sentrum Scene, samtidigt som Rebecca & Fiona och Den Svenska Björnstammen avrundade på scenen i Nokias centralt belägna jättetält på Youngstorget.

Årets by:Larm, det femtonde i ordning, blev en dundrande segerfest för såväl arrangörerna som det nordiska musiklivet. Fortsättning följer…

Claes Olson

Kommentarer inaktiverade.

Annons

Annons