31 januari 2012

Färsk jazz med Göran Olson

MI:s Göran Olson har lyssnat på tre nya jazzalbum.

Standard Connection Northland [Imogena/Border]

Standard Connection är en kvintett svenska musiker av högsta dignitet. Robert Nordmark spelar tenorsax. Peter Asplund är trumpetare och flygelhornist. Pianot sköter Daniel Karlsson. Kontrabasen tillhör Martin Sjöstedt och kompet rundas av med trumslagaren Johan Löfcrantz Ramsay. Altsaxofonisten Karl-Martin Almqvist ansluter i två nummer. Slagkraftigare kan knappast en grupp mobiliseras i vårt land. Frånsett Roberts inledande Blues For Hartvig är det välkända melodier av hög jazzstatus som spelas. Där ingår You And The Night And The Music, Caravan, Soul Eyes, Giant Steps, On Green Dolphin Street, Milestones, Yesterdays, Angel Eyes och I Mean You.
Alla spelarna imponerar. Robert är strålande med sitt auktoritära spel. Han tillhör spjutspetsarna i den svenska tenorsaxklanen. Lyss bara till Soul Eyes. Hans spel i snabba nummer som i Giant Steps skall också lovordas. Peter Asplund har tidigare meriter så det förslår vilket poängteras med marginal skivan igenom. Spelet med harmonsordin i Soul Eyes bygger på den skira stämning som Robert lagt grunden till. Han är en komplett jazzsolist oavsett vilket sammanhang han rör sig i.
Karl-Martin Almqvist sitter in i gruppen med en straight altsax. Han möter där Robert och Peter i den fint arrangerade Yesterdays. Suggestiv och skön är saxofonen när den kommunicerar med Roberts tenor i finalnumret Angel Eyes. Det blir en reminiscens som för tankarna till Gullin och Rolf Billbergs samarbete på femtiotalet. Högt betyg!
Daniel Karlssons underfundiga pianospel är en pärla att ta till sig med ett personligt spel med en aldrig sinande fantasi. Kompet skall verkligen rosas. Tillsammans bildar de en stimulerande helhet som solisterna omedelbart tar tillvara. Martin Sjösten är även en bra solist vilket kommer fram i Milestones. Johan Löfcrantz Ramsays trumspel för upp gruppen till svindlande höjder. Det han gör är bland det mest spännande och inspirerande jag hört från en svensk trummis de senaste åren. Giant Steps är ett talande exempel.
Hoppas att gruppen får leva vidare. Den behövs verkligen när man skall föra fram jazz utan en kostymering a´la kejsarens nya kläder.
GO

Scott Hamilton Meets Jesper Thilo [Stunt/Naxos]

I dag är det inte alltför vanligt förekommande med dueller mellan tenorsaxofonister. Annat var det på fyrtiotalet och åren efter. Nu har i alla fall jazzgrenen åter kommit till användning och i det här fallet är det
i Köpenhamn som de två tenorhjältarna amerikanen Scott Hamilton och dansken Jesper Thilo går i clinch. Kända melodier av jamsessiontyp blir språngbräda när de går loss. Dit hör Thelonius Monks Blue Monk, Tadd Damerons Good Bait, Gene Ammons Blues Up And Down och jazzmusikernas favoritballad Body And Soul. I ryggen har kontrahenterna pianisten Sören Kristiansen, basfantomen Jesper Lundgaard och trumslagaren Kristian Leth som garanterar fullt ös. I den snabba Bernie´s Tune är han långt framme i den ystra leken med tenorhjältarna
i ett eggande solo. GO

Ikiz Checking In [Stockholm Jazz Records/Plugged] Trumslagaren Roberto Ikiz excellent sammansatta band har spelats in i Stockholm men pålägg har även gjorts i New York och Paris. I det variationsrika bandet ingår bland annat tenorsaxofonisten Magnus Lindgren, trumpetarna Karl Olandersson och Patrik Skogh. Amerikanske Rhodesspelaren Joel Holmes, pianisterna Erik Lindeborg och israelen Shai Maestro. Vokala inslag hörs från ingen mindre än uppåtgående China Moses i Insanely och av Melo i Over & Over. Kristian Lind är flitigaste basspelare. Nils Landgrens smidigt tuffa trombon släpps fram i Ni Hao där också Magnus flöjt firar triumfer.
Musiken är till den övervägande delen skriven av Ikiz och Magnus. I Erik Lindborgs Six Days Of Silence kommer en stråkkvartett in snyggt arrangerad av Ikiz. Musiken som har många bottnar kom till när han och Magnus gjorde en skrivarturné i Spanien. Tyngdpunken ligger på det melodiska där varierade beat och rytmer ger musiken en mjuk åtsittande varm kulör som passar i mysarsoffan framför brasan. GO