18 januari 2012

UTGIVNING First Aid Kit – nästa svenska export

MI:s Lars Nylin faller in i hyllningskören till First Aid Kit.

I en period när svensk popexport primärt består av mängder av begåvade låtskrivare står Stockholmsduon First Aid Kit för det för ögonblicket hetaste alternativet.

Inte för att systrarna Johanna och Klara Söderberg skulle vara dåliga låtskrivare – Warner/Chapell-duon är tvärtom lysande även i det gebitet.

Men de symboliserar tidlöst artisteri och scenkonst i sådan grad att det just nu går att fråga sig om Sverige någonsin exporterat en sådan pärla i det fält som brukar stämplas som alternativt.

För export är vad som kommer att följa efter The Lions Roar [Wichita Recordings/Border]. Det internationella ryktet har gått sedan systrarna från Svedmyra samarbetade med Jack White (ex White Stripes). Med detta andra album – producerat av Mike Mogis i Omaha, Nebraska – är listplaceringar bara en tidsfråga.

Dessa kommer att vara mycket välförtjänta. Vid första tanke kan idén att två unga svenskor botaniserar i ett mycket amerikanskt idiom låta smått fantasilöst. Men det behövs bara en lyssning på The Lions Roar för att släppa sådana grubblerier. Med hjälp av Mogis har First Aid Kit fullföljt löftena från debuten The Big Black And The Blue. Spår som titellåten eller singeln Emmylou (en titel som förträffligt indikerar vad det handlar om här) är dessutom så starka i sig att det inte krävs att man gått på ”hypen First Aid Kit” för att göra tummen upp. Det är så att säga ”bra på riktigt”. Mogis kommer från gruppen Bright Eyes. Finallåten King of the world, med glada mexikanska trumpeter och Bright Eyes Conor Oberst som gästsångare, hade förhöjt vilket Bright Eyes-album som helst. First Aid Kit klarar kort sagt alla jämförelser.

Personligen har jag uppskattat bandet sedan debut-EP:n Drunken Trees. Men det har ändå fattats något odefinierbart för att jag skulle utse duon till jämbördiga med nämnda Bright Eyes eller andra storheter i sentida alternativ folkpop.

Den pusselbiten faller på plats med The Lions Roar och inte minst med liveframträdanden som det i förra veckan på Fotografiska i Stockholm. Då framstod med all tydlighet att First Aid Kit kommit för att stanna. Albumet har redan fått högsta betyg i bland annat Dagens Nyheter. Det kommer att bli mer, mycket mer, av den varan.

Lars Nylin